|
|
|
||
Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
|
|
||
Studenti budou umět: Praktickou realizaci metod aplikovaných pro stanovení základních složek potravin. Ovládání příslušných zařízení a přístrojů v souladu s požadavky na realizaci analytických postupů v oblasti analýzy potravin. Vyhodnocení a interpretaci naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky. Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
|
|
||
Splnění všech úloh (s výjimkou omluvených lékařem - lze pouze pro dvě úlohy) - hodnocení protokolů minimálně stupněm E; napsaný zápočtový test (povinný) Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
|
|
||
Z: Přednášky a další materiály na www stránkách v systému elektronických studijních opor www.vscht.cz/eso D: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT D: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT D: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT D: Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, ISSN 1936-976X, e-zdroj VŠCHT Poslední úprava: Kohoutková Jana (28.08.2024)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
|
|
||
1. Úvodní instruktáž: Provozní řád, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, požární ochrana, ověření znalostí - vstupní test 2. STANOVENÍ DUSÍKU metodou dle Kjeldahla 3. STANOVENÍ OBSAHU TUKU A JEHO OXIDAČNÍ ŽLUKLOSTI extrakční metodou dle Soxhleta a pomocí stanovení peroxidového čísla 4. STANOVENÍ MASTNÝCH KYSELIN pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem 5. STANOVENÍ MINERÁLNÍCH LÁTEK (metody: atomová absorpční spektrometrie, spektrofotometrie, titrace) 6. STANOVENÍ ASKORBOVÉ KYSELINY metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí a potenciometrickou titrací 7. STANOVENÍ TĚKAVÝCH LÁTEK metodou plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií 8. STANOVENÍ SACHARIDŮ metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem ´evaporative light scattering´ 9. STANOVENÍ POTRAVINOVÝCH ADITIV („Eček“) A BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK pomocí vysokoúčinné chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií 10.CHARAKTERIZACE ROSTLINNÝCH OLEJŮ pomocí infračervené spektrometrie FTIR spektrometrie S Fourierovou transformací (IČ) 11. Výběrová úloha [I, II, III] 12. Závěrečný zápočtový test, úklid laboratořÍ Poslední úprava: Vlčková Martina (09.03.2021)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Kohoutková Jana (28.08.2024)
|
|
||
Splněná zkouška z předmětu Analytická chemie I Obsazenost minimálně 10 studentů. V případě vypsání náhradního termínu minimum 8 studentů, je kromě zkoušky z předmětu Analytická chemie I nutné mít splněnou i zkoušku z Analýzy potravin a přírodních produktů. Přednost mají studenti, kteří splnili zkoušku z Analytické chemie I až v období po řádném termínu laboratoří. Poslední úprava: Kohoutková Jana (28.08.2024)
|
|
||
Prerekvizity: Analytická chemie I Korekvizity: Chemie potravin Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
|