|
|
|
||
Předmět je zaměřen na funkční vlastnosti, metabolismus a genetiku bakterií mléčného kvašení (BMK), pokroky a trendy v zákysových kulturách pro mlékárenské fermentace, na nové aplikace BMK v potravinářství, kosmetice a v preventivní medicíně a na metody selektivního stanovení BMK ve směsích.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Ústní zkouška. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Z:Lahtinen S., Ouwehand A.C., Salminen S., von Wright A.: Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects, 4th ed., CRC Press, Boca Raton, London, New York, 2012. D:Mozzi F., Raya R.R., Vignolo G.M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria, Novel Applications, Wiley-Blackwell, Singapore 2010. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
• Charakteristika jednotlivých druhů BMK, aktuální taxonomie a bezpečnost. • Metabolismus BMK a jeho regulace (sacharidy, EPS, proteolýza a katabolismus aminokyselin, citráty, antimikrobiálně a antivirově aktivní metabolity). • Bakteriofágy BMK, obranné mechanismy BMK. • Genetika BMK, vlastnosti vybraných geneticky modifikovaných kmenů BMK. • Funkční vlastnosti BMK -probiotika, prebiotika, synbiotika. • Nové aplikace BMK v potravinářství (produkce biologicky aktivních látek -vitaminů, bioaktivních peptidů). • Aplikace BMK pro modulaci střevní mikroflóry (střevního imunitního systému), transformace cholesterolu, prevenci urovaginálních a respiračních infekcí. • Klasické a molekulárně biologické metody stanovení BMK ve směsích. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Samostudium původních vědeckých pramenů. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Studenti budou znát: • nové poznatky o funkčních vlastnostech BMK, o jejich metabolitech a obranných mechanismech vůči bakteriofágům, • možné způsoby potravinářských a nepotravinářských aplikací BMK, • metody kontroly stability BMK v produktech. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Magisterský studijní program zaměřený na potravinářské technologie, mikrobiologii, biochemii nebo chemii potravin. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Žádné Poslední úprava: Kubová Petra (11.09.2019)
|