|
|
|
||
Náplní předmětu jsou komplexní fakta o jednotlivých chemických složkách a jejich funkcích a změnách v potravinách a přírodních produktech. Důležitou složkou jsou interpretace jejich fyzikálně-chemických, biochemických a dalších významných vlastností, které studenti využijí při řešení vybraných případových studií. V rámci detailního popisu a rozboru praktických příkladů jsou prezentovány významné interakce a reakce, které probíhají v biologických materiálech včetně potravin během skladování a technologického či kulinárního zpracování a zároveň vedou ke změnám nutriční, hygienicko-toxikologické, technologické nebo senzorické kvality. Studovaná problematika zahrnuje jak základní živiny, tak esenciální výživové faktory, antinutrienty, toxické a další biologicky aktivní složky potravin a přírodních produktů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Hodnocená prezentace a vysvětlení chemické podstaty vybrané komplexní změny potraviny nebo přírodního produktu. Úspěšně provedená zkouška. Zkouška probíhá formou zkouškové písemné práce, která může být v ústní části doplněna o diskusi nad jednotlivými otázkami. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J., Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459. Z: Velíšek J., The Chemistry of Foods, Wiley-Blackwell, Chichester, 2014, 9781118383841. D: Boekel, M.A.J.S. van, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2009, 9781574446142. D: McMurry J.: Organická chemie, VUT Brno, VŠCHT Praha, 2007, 9788021432918. D: Velíšek J, Cejpek K., Biosynthesis of Food Components, OSSIS, Tábor, 2008, 9788086659121. D: Wong, D.W.S., Mechanism and Theory in Food Chemistry, Second Edition, Springer IP, 2017, 978-3-319-50766-8 (eBook). Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na zvolené téma, samostudium a konzultace. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
První část předmětu se věnuje obecnějším tématům zahrnujícím nejčastější reakční mechanismy, kinetický popis a termodynamické charakteristiky komplexních systémů - potravin a přírodních produktů. Druhá, nejrozsáhlejší část předmětu pokrývá nejvýznamnější reakce a interakce hlavních živin - bílkovin, lipidů a sacharidů, esenciálních výživových faktorů – vitaminů a minerálních látek, senzoricky aktivních látek - zejména pigmentů, chuťových a vonných látek, biologicky aktivních látek včetně antinutričních a toxických složek, procesních kontaminantů aj. Třetí část předmětu doplňuje předchozí o reakční mechanismy a kinetiku enzymových reakcí a přehled hlavních reakčních cest, které vedou k biosyntéze hlavních složek potravin. Součástí předmětu jsou také prezentace a diskuse komplexních reakcí v potravinách a relativního významu jednotlivých reakcí v konkrétních komoditách za daných podmínek. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
http://mms02.vscht.cz/vyuka http://lib-c.vscht.cz/ http://www.sciencedirect.com/ http://mms02.vscht.cz/chemreakce Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Studenti po absolvování předmětu budou rozumět chemické podstatě důležitých komplexních procesů probíhajících v potravinách a přírodních produktech. Důraz bude kladen na schopnost zhodnotit reaktivitu nebo stabilitu a určit klíčové žádoucí či nežádoucí chemické a biochemické reakce složek potravin a přírodních produktů. Přínosem bude i posílení prezentačních dovedností, kdy student v rámci předmětu připraví krátké sdělení prezentované ostatním. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|