|
|
|
||
Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin. Přednášky jsou koncipovány do dvou částí: 1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody; 2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Zkouška - písemný test. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1
Wilson R.H., Spectroscopic Techniques for Food Analysis, Wiley-Interscience, 1994, ISBN 047118554X
Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2
Kellner R. et al., Analytical Chemistry, The Approved Text to the FECS Curriculum Analytical Chemistry, Wiley - VCH, 1998, ISBN 3527288813
Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7
Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Odborné časopisy Poslední úprava: Poustka Jan (26.06.2024)
|
|
||
Přednášky, konzultace, samostudium. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
|
|
||
1. Analytický proces, analytická metoda, analytický postup, pracovní charakteristiky 2. Laboratorní techniky a postupy zpracování vzorku 3. Plynová chromatografie, kapalinová chromatografie, elektromigrační metody 4. Hmotnostní spektrometrie 5. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID; infračervená spektrometrie 6. Nukleární magnetická rezonanční spektrometrie (NMR) 7. Atomová spektrometrie 8. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie 9. Metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů a flavonoidů, alkaloidů, organických kyselin 10. Metody analýzy aditiv, nanomateriálů a kontaminantů Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět:
Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin.
Principy instrumentálních metod (chromatografie, elektromigrační metody, spektrální metody) a jejich aplikace v analýze potravin.
Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Základní znalost oborů: analytická chemie, chemie potravin. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Nejsou. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|