|
|
|
||
Předmět rozšiřuje základní znalosti o biochemii mikroorganismů se zaměřením na organizaci buněčného metabolismu a regulační mechanismy.Součástí je poznání regulace buněčného cyklu jak prokaryotních tak eukaryotních mikroorganismů, biochemické principy života extremofilních mikroorganismů. Dále se studenti seznámí s determinanty virulence patogenů, syntézou antimikrobiálních peptidů a antibiotik(sekundární metabolity). Jsou vysvětleny principy regulace quorum-sensing a tvorba mikrobiálního biofilmu.
Poslední úprava: Hladíková Jana (13.12.2017)
|
|
||
K písemné a ústní zkoušce může přistoupit student/ka, který obhájil/a individuální projekt na předem vybrané téma formou ústní prezentace. Úspěšné zakončení předmětu spočívá v napsání zkouškové písemky minimálně na 50 bodů ze 100 a složení ústní zkoušky v hodnocení A-E. Poslední úprava: Stiborová Hana (06.02.2018)
|
|
||
Brock Biology of Microorganisms (15th Edition), Michael T. Madigan, Kelly S. Bender , Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl, (2018), ISBN-13: 978-0321649638 Microbial Biochemistry (4th Edition), Georges N. Cohen, (ed. 2016), ISBN-10: 940177577X Bacterial Physiology and Metabolism, Byung Hong Kim, Geoffrey Michael Gadd, Cambridge University Press; 1 edition (March 3, 2008), ISBN-10: 0521712300 Poslední úprava: Stiborová Hana (09.02.2018)
|
|
||
1. Úvod. Organizace buněčného metabolismu. 2. Replikace DNA, opravy, regulace transkripce a translace. 3. Životní a buněčný cyklus prokaryontních a eukaryontních mikroorganismů, cytoskeleton. 4. Bioenergetika mikroorganismů. 5. Biochemie a adaptační mechanismy extrémofilů. 6. Syntéza esenciálních aminokyselin. 7. Syntéza sekundárních metabolitů, mechanismus účinků antibiotik. 8. Inhibiční faktory mikroorganismů - lantibiotika, koliciny, killer faktory. 9. Faktory podmiňující patogenitu mikroorganismů. 10. Sekreční systémy prokaryotních a eukaryotních mikroorganismů. 11. Mechanismy transportu látek u mikroorganismů. 12. Životní cykly mikroorganismů: biochemie, regulace a komunikace "quorum sensing". 13. Oxidativní stres u mikroorganismů. 14. Využití mikrobiálních enzymů v biotechnologiích. Poslední úprava: Kubová Petra (14.12.2018)
|
|
||
žádné Poslední úprava: Hladíková Jana (13.12.2017)
|
|
||
Student/ka se po absolvování předmětu bude orientovat v těchto oblastech:
Poslední úprava: Stiborová Hana (06.02.2018)
|
|
||
Biochemie, Mikrobiologie Poslední úprava: Hladíková Jana (13.12.2017)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.3 | 8 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.7 | 48 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 15 |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 30 |
Ústní zkouška | 35 |