|
|
|
||
Předmět je zaměřen na souhrnný popis infekčních agens a jejich vlastností a na pochopení mechanismů účinku jak syntetických antimikrobiálních látek, tak přirozených obranných systémů makroorganismu. Pozornost je věnována zdrojům mikrobiální kontaminace farmaceutických výrob a způsobům eliminace mikroorganismů z farmaceutických produktů a výrobního prostředí.
Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
|
|
||
úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky Poslední úprava: Hochel Igor (24.01.2018)
|
|
||
Z: Denyer S.P., Hodges N.A., Gorman S.P., Hugo and Russell’s Pharmaceutical Microbiology. 7th edition, Blackwell Science, 2004, 9780632064670. Z: Goering R.V., Dockrell H.M., Zuckerman M., Roitt I.M., Chiodini P.L., Mimsová lékařská mikrobiologie, Triton, 2016, 9788073879280 Z: Kolářová L., et al., Obecná a klinická mikrobiologie, Galen, 2020, 9788074924774 Z: Hořejší V., Bartůňková J., Brdička T., Špísek R., Základy imunologie, Triton, 2017, 9788075532503 D: Volf P., Horák P., Paraziti a jejich biologie, Triton, 2007, 9788073870089 D: Beneš J., Infekční lékařství, Galen, 2009, 9788072626441 Poslední úprava: Hochel Igor (24.06.2024)
|
|
||
1. Viry 2. Bakterie 3. Mikromycety 4. Protozoa 5. Principy mikrobiální pathogenity 6. Struktura a popis imunitního systému 7. Mechanismy účinků imunitního systému a antiinfekční imunita 8. Vakcíny 9. Mechanismy účinku antimikrobiálních látek 10. Mechanismy bakteriální rezistence k antibiotikům 11. Laboratorní vyhodnocování účinnosti antimikrobiálních látek a desinfekčních prostředků 12. Mikrobiologické aspekty farmaceutické výroby 13. Fyzikální metody sterilizace, posuzování sterilizačních procesů 14. Chemické metody sterilisace, dezinfekční prostředky Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
|
|
||
presentace přednášek: http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=fm
Kniha Hugo and Russell's Pharmaceutical Microbiology, 7th Edition, je dostupná na Wiley Online Library na adrese: http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/9780470988329 Poslední úprava: Hochel Igor (15.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: využívat získané znalosti při posuzování a vyhodnocování možných zdrojů mikrobiální kontaminace v potravinářské a farmaceutické výrobě, ve zdravotnických zařízeních a v prostředí se zvýšenými požadavky na mikrobiální čistotu využívat získané znalosti při posuzování účinnosti antimikrobiálních látek, sterilisačních a dezinfekčních postupů charakterizovat nejvýznamnější původce virových, bakteriálních, fungálních a protozoálních infekcí využívat získané znalosti při práci s produkčními nebo pathogenními mikroorganismy Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
|
|
||
Mikrobiologie Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 50 |
Zkouškový test | 25 |
Ústní zkouška | 25 |