|
|
|
||
Předmět přináší komplexní souhrn informací o problematice chemické bezpečnosti potravin s akcentem na nové, aktuální problémy. Pozornost je věnována rizikovým složkám potravin, které vznikají při zpracování potravin a potravinových surovin z běžných prekurzorů, dále bude zaměřena na přídatné látky používané v potravinách a v neposlední řadě na kontaminanty různého původu, ať již látky pocházející z životního prostředí, aplikace v zemědělství či materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. U jednotlivých "cizorodých" látek jsou diskutovány fyzikálně-chemické i toxikologické aspekty, pozornost je zaměřena i na možnosti ochrany konzumentů, resp. minimalizaci jejich dietární expozice těmito škodlivinami.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
|
|
||
Vypracování a obhájení semestrálního projektu.
Písemná a ústní zkouška. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9 D: Motarjemi, Y.,Moy, G.,; Todd, E. C. D: Encyclopedia of food safety, 1st ed., Academic Press, 2014, 0124200338 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6 Poslední úprava: Pulkrabová Jana (25.06.2024)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
1. Chemická bezpečnost potravin, vymezení pojmů, legislativní aspekty 2. Přehled významných skupin sloučenin spojovaných s chemickou bezpečností potravin 3. Látky vznikající při výrobě potravin – procesní kontaminanty 4. Přírodní toxické látky – nejvýznamnější skupiny, legislativní aspekty 5. Mykotoxiny a další přírodní toxiny 6. „Nové“ rizikové skupiny chemických sloučenin, globální ochrana potravního řetězce 7. Charakterizace vlastností exogenních kontaminujících látek, průnik do potravních řetězců 8. Perzistentní organické polutanty 9. Moderní pesticidy a veterinární farmaka, bioprodukty 10. Toxické kovy, dusičnany, radionuklidy 11. Přídatné látky (potravinová aditiva) - nejvýznamnější skupiny, E – kódy 12.-14. Významné skupiny chemických kontaminatů dle potravinových komodit Poslední úprava: Pulkrabová Jana (17.09.2023)
|
|
||
http://www.efsa.europa.eu/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.who.int/en/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Posoudit chemickou bezpečnost potravin Navrhnout postupy, jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování Navrhnout možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
|
|
||
Chemie potravin Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 40 |
Ústní zkouška | 20 |