|
|
|
||
V rámci předmětu jsou prezentovány principy a klíčové aplikace moderních izolačních, separačních a detekčních technik běžně využívaných v oblasti studia a charakterizace biologicky aktivních sloučenin. Zvláštní pozornost je věnována (i) aplikaci základních i pokročilých extrakčních technik; (ii) strategii účinné separace realizované pomocí plynové či kapalinové chromatografie; (iii) prezentaci jednotlivých instrumentálních technik se zaměřením na hmotnostní spektrometrii a její představení v případových studií. V závěru výuky jsou shrnuty praktické aspekty i problémy, které je nutné v praxi kvalifikovaným způsobem řešit.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (22.10.2021)
|
|
||
K udělení zápočtu je nutné vypracovat skupinový projekt (3-4 studenti) ve formě prezentace, která shrne několik případových studií v oblasti analýzy vybrané skupiny biologicky aktivních látek. Udělení zápočtu je nutnou podmínkou pro skládání zkoušky, která se skládá z písemné části a případně ústní zkoušky. Poslední úprava: Dvořáková Darina (22.10.2021)
|
|
||
Stauffer M. (ed.): Calibration and Validation of Analytical Methods, A sampling of Current Approaches (2018), e-zdroj VŠCHT, ISBN: 978-1-78923-085-7; DOI: 10.5772/intechopen.69918 Naushad M. & Khan M.R. (ed): Ultra Performance Liquid Chromatography Mass Spectrometry, Evaluation and Applications in Food Analysis (2014), e-zdroj VŠCHT, ISBN: 9780429073953; https://doi.org/10.1201/b16670 Picó Y. (ed): Advanced Mass Spectrometry for Food Safety and Quality, Comprehensive Analytical Chemistry, Handboook, Volume 68, Pages 3-714 (2015), e-zdroj VŠCHT, ISBN: 978-0-444-63340-8 Kusch P. (ed): Gas Chromatography, Derivatization, Sample Preparation, Application (2019), e-zdroj VŠCHT, ISBN: 978-1-83881-866-1; DOI: 10.5772/intechopen.73339 Mutlu M. (ed): Biosensors in Food Processing, Safety, and Quality Control (2010); e-book: ISBN: 9780429104121; DOI: 10.1201/b10466 Beier R.C. & Stanker L.H. (ed): Immunoassays for Residue Analysis (1996); ISBN13: 9780841233799; DOI: 10.1021/bk-1996-0621
Poslední úprava: Dvořáková Darina (09.11.2021)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2018)
|
|
||
1 Úvod do problematiky, představení a klasifikace biologicky aktivních látek 2 Obecná charakteristika analytického postupu, pracovní charakteristiky a validace, základní kroky v analýze biologicky aktivních látek 3 Základní a pokročilé extrakční techniky 4 Kapalinová chromatografie (základní teorie, výběr chromatografického systému, kolony a klasifikace stacionárních fází, konvenční detektory, optimalizace a vliv různých parametrů na separační proces) 5 Plynová chromatografie (základní teorie, nástřikové techniky, klasifikace kapilárních kolon, vliv různých parametrů na separační proces, optimalizace separace, kompletní dvourozměrná GC, konvenční detektory) 6 Hmotnostní spektrometrie (úvod a charakterizace aplikačního potenciálu, ionizační techniky, hmotnostní analyzátory, iontová mobilita, detekce) 7 Analýza těkavých látek technikou GC-MS (případové studie) 8 Analýza environmentálních kontaminantů technikou GC-MS (případové studie) 9 Analýza environmentálních kontaminantů technikou LC-MS (případové studie) 10 Bioanalytické metody I (biosenzory a přenosné systémy pro analýzu potravin) 11 Bioanalytické metody II (principy biomolekulárního rozpoznávání) 12 Analýza pesticidů a mykotoxinů (případové studie) 13 Analýza vitamínů a dalších významných biologických látek (případové studie) 14 Zápočtové projekty, diskuze, příprava na zkouškový test
Poslední úprava: Dvořáková Darina (22.10.2021)
|
|
||
Výuková skupina na MS teams, kde budou studenti on-line vyplňovat krátké testy k ověření znalostí na konci každého výukového bloku. Po vyhodnocení testů budou se studenty výsledky diskutovány a nejčastější chyby vysvětleny.
Přehled technik: http://www.ionsource.com/tutorial/spectut/spec1.htm http://www.chemguide.co.uk/analysis/masspecmenu.html Poslední úprava: Dvořáková Darina (22.10.2021)
|
|
||
Studenti se budou umět orientovat v následujících oblastech: • Volba vhodného postupu přípravy vzorku (t.j. extrakční a přečišťovací technika) pro instrumentální stanovení cílových analytů; • Princip a popis chromatografických technik (plynové či kapalinové chromatografie) pro analýzu komplexních směsí biologicky aktivních sloučenin; • Charakterizace hmotnostní spektrometrie (ionizační techniky, hmotnostní analyzátory) a její využití ve spojení s chromatografií pro identifikaci i kvantifikaci analytů; • Využití necílené analýzy (metabolomický fingerprinting /profilování) s následným statistickým zpracováním naměřených dat. Poslední úprava: Dvořáková Darina (22.10.2021)
|
|
||
Analytická chemie, Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů Poslední úprava: Dvořáková Darina (22.10.2021)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Obhajoba individuálního projektu | 40 |
Zkouškový test | 60 |