|
|
|
||
Předmět je koncipován jako průřez základy procesního měření a řízení, se zaměřením na chemické, potravinářské a biotechnologické procesy. Přednášky jsou věnovány označování měřicích a řídicích obvodů v technologických schématech se zřetelem na návrh pomocí specializovaného software, způsobům měření a konstrukci snímačů procesních veličin (např. teploty, tlaku, průtoku, hladiny, koncentračních veličin, hmotnosti apod.) a jejich zapojením do průmyslových procesů. Dále je výklad orientován na matematické modely procesů, regulátory, regulační obvody a akční členy. Součástí předmětu jsou praktická cvičení, v nichž se studenti seznámí se softwarem pro sběr a zpracování dat a pomocí simulovaných výpočtů ověří nastavení a funkci regulátorů na modelu průmyslového procesu.
Poslední úprava: Kopecký Dušan (14.02.2018)
|
|
||
Úspěšné složení zápočtu a zkoušky. Poslední úprava: Kopecký Dušan (13.02.2018)
|
|
||
Z: Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv: Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Díl I. Provozní měření. Key Publishing Ostrava (2017), ISBN 978-80-7418-284-6. Z: Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv: Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Díl II. Řízení technologických procesů. Key Publishing Ostrava (2017), ISBN 978-80-7418-285-3. Z: Kadlec K., Kmínek M.: Měřicí a řídicí technika, http://uprt.vscht.cz/ucebnice/mce/ Z: Kadlec K., Měření technologických veličin (studijní materiály na internetu), https://ufmt.vscht.cz/index.php/cs/elektronicke-pomucky Z: Kmínek M., Nachtigalová I.: Řízení technologických procesů (studijní materiály na internetu), http://uprt.vscht.cz/ucebnice/mce/ D: Altmann W.: Practical Process Control for Engineers and technicians. Elsevier, Amsterdam, 2005, ISBN 0750664002. D: Lipták B. G., Venzcel K.: Instruments and Automation Engineers’s Handbook 5th. ed. CRC Press, 2017, ISBN 978-1-4987-2764-8. D: Tůma J., R. Wagnerová, R. Farana, L. Landryová: Základy automatizace. ISBN 978-80-248-1523-7. Učební text VŠB. Dostupné také z: http://www.elearn.vsb.cz/archivcd/FS/Zaut/Skripta_text.pdf Poslední úprava: Jahoda Milan (26.02.2018)
|
|
||
1. Úvod do problematiky měření a řízení v chemických, potravinářských a biotechnologických procesech, základní pojmy z měření a regulace, návrhy schémat technologických procesů pomocí vizualizačního software 2. Základy matematického modelování, analýza technologických soustav 3. Dynamické vlastnosti technických systémů, klasifikace soustav podle jejich dynamických vlastností, simulace dynamického chování soustav, 4. Regulátory typu P, PI, PID, jejich vlastnosti a použití, akční členy 5. Regulační obvod, spojitá, dvoupolohová a třípolohová regulace 6. Číslicové řízení, mikroprocesorové regulátory, adaptivní regulace 7. Průmyslové metody měření teploty 8. Průmyslové metody měření tlaku 9. Průmyslové metody měření výšky hladiny 10. Průmyslové metody měření průtoku a proteklého množství 11. Průmyslové metody měření vlhkosti plynů, kapalin a pevných látek 12. Chemické senzory a analyzátory průmyslových plynů 13. Kombinační a sekvenční logické řízení, programovatelné logické automaty 14. Průmyslové a informační sítě, komunikační sběrnice
Poslední úprava: Kubová Petra (04.02.2020)
|
|
||
Studijní materiály k přednáškám:
http://ufmt.vscht.cz/index.php/cs/elektronicke-pomucky
http://uprt.vscht.cz/ucebnice/mrt/predn/F0-txt-Bc.htm
http://moodle.vscht.cz/course/view.php?id=42 Poslední úprava: Kopecký Dušan (13.02.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Analyzovat statické a dynamické chování jednotlivých bloků regulačního obvodu.
Principy snímačů využívaných pro provozní měření základních technologických veličin (teplota, tlak, průtok, hladina, složení).
Zásady nastavení PID regulátoru.
Základy logického a počítačového řízení technologických procesů. Poslední úprava: Kopecký Dušan (13.02.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Cibulková Jana (08.05.2024)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.2 | 5 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.3 | 35 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 110 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Ústní zkouška | 80 |