|
|
|
||
Předmět navazuje na Organickou technologii a zabývá se základními kategoriemi chemických specialit: tenzidy, barviva, biologicky aktivní látky, látky vonné a chuťové, pomocné přípravky pro polyméry aj. Absolventi získají přehled o uplatnění chemie v nejrůznějších oblastech lidské činnosti, o principech účinků velké palety finálních chemických výrobků a základech jejich syntéz. Získaný rozhled jim umožní orientaci v problémech, které budou v budoucnu řešit jak ve své profesi, tak i v osobním životě.
Poslední úprava: TAJ111 (24.02.2009)
|
|
||
Z:Zbirovský M., Švec P.: Speciální organické výrobky, Skriptum, VŠCHT Praha 1989, 80-7080-034-8 Poslední úprava: TAJ111 (06.11.2012)
|
|
||
2 testy v průběhu semestru, ústní zkouška Poslední úprava: TAJ111 (24.02.2009)
|
|
||
1. Vymezení předmětu, základní vztahy. Obecné vlastnosti tenzidů. 2. Typy anionických tenzidů, soli karboxylových kyselin, sulfáty. 3. Tenzidy na bázi sulfonanů a organických fosfátů. 4. Neionogenní tenzidy. Kationické tenzidy. 5. Amfoterní tenzidy. Ekologie výroby a použití tenzidů. 6. Základní typy barviv a pigmentů, ekologie výroby barviv. 7. Azobarviva, disazobarviva, polyazobarviva. 8. Anthrachinonová, indigoidní, ftalocyaninová barviva. Opticky zjasň.prostředky 9. Biologicky aktivní látky, základní klasifikace léčiv. 10. Pesticidy a další agrochemikálie. Insekticidy. Rodenticidy. 11. Fungicidy. Herbicidy. Ekologické aspekty užití agrochemikálií. 12. Látky vonné a chuťové, základní typy monomerů. 13. Pomocné přípravky pro polymery. Přísady pro syntézu polymerů. 14. Přísady pro plasty. Přísady pro kaučuky. Poslední úprava: Erudio (01.01.1999)
|
|
||
http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/14356007 http://scholar.google.cz/ Poslední úprava: Červený Libor (06.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: TAJ111 (18.11.2012)
|
|
||
Organická technologie, Organická chemie I Poslední úprava: TAJ111 (18.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1.5 | 42 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Průběžné a zápočtové testy | 20 |
Ústní zkouška | 70 |