|
|
|
||
Předmět je zaměřen na identifikaci a kvantifikaci vybraných patogenů přenašených potravinami podle platných evropských ISO norem.Pozornost je rovněž věnována molekulárně biologickým a imunochemickým metodám identifikace a detailní charkaterizace sledovaných mikroorganismů.
Poslední úprava: PAZLAROJ (16.11.2012)
|
|
||
Nařízení Komise (EU) č.1441/2007 5.prosinec 2007 ve znění nařízení (EC) č. 2073/2005 o mikrobiologických kriteriích pro potraviny.
Z: Platné ČSN ISO normy Poslední úprava: UST320 (25.09.2013)
|
|
||
1. Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři.Příprava sterilního nádobí. 2. Příprava sterilních selektivních medií 3. Odběr, vážení homogenizace vyorků potravin, ředění, inokulace 4. Zpracování vzorku určeného pro přímou spotřebu 5. Zpracování vzorku určeného pro tepelné zpracování 6. Zpracování vzorku nápojů 7. Provedení klasického kultivačního stanovení dle ISO normy následujících patogenních mikroorganismů: Bacillus cereus, Escherichia coli, Staphylococcus aureus 8. Provedení klasického kultivačního stanovení dle ISO normy následujících patogenních mikroorganismů: Salmonella sp., Listeria monocytogenes 9. Stanovení celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních bakterií, stanovení počtu koliformních bakterií, stanovení počtu kvasinek a plísní 10. Kvantitativní odečtení jednotlivých rozborů, jejich vyhodnocení. 11. CAMP test na potvrzení identity Listeria monocytogenes, serotypizace salmonel 12. Mebranová filtrace vody, kultivace, vyhodnocení 13. Rychlé identifikační metody stanovenní potravních patogenů. Stanovení salmonel impedanční metodou- Malthus 14. Principy kvalitativní a kvantitativní metodiky polymerásové řetězové reakce (PCR) pro stanovení potravních patogenů. Likvidace kultur a použitých půd. Zápočet. Poslední úprava: PAZLAROJ (16.11.2012)
|
|
||
žádné Poslední úprava: TAJ320 (25.09.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: identifikovat a charakterizovat významné potravinářské patogeny, podle předepsaných postupů. Poslední úprava: Fialová Jana (11.06.2013)
|
|
||
Mikrobiologie Poslední úprava: PAZLAROJ (16.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
2 / 2 | 56 / 56 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 90 |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 10 |