|
|
|
||
Předmět podává souhrnný přehled o jednotlivých oblastech potravinářské výroby.Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu čokolády, čokoládových a nečokoládových cukrovinek, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů. Konzervace potravin a technologie masa pojednává o zpracování ovoce a zeleniny, výrobě nealkoholických nápojů, zpracování masa, drůbeže, ryb a o výrobě masných výrobků včetně zpracování vedlejších jatečných produktů, zpracování vajec a výrobě hotových jídel a lahůdek. Technologie mléka zahrnuje vlastnosti mléka a jeho základní ošetření, výrobu tekutých, koncentrovaných a sušených mléčných výrobků, výrobu másla a mrazených smetanových krémů, zákysových kultur, fermentovaných mléčných výrobků, probiotik a prebiotik, tvarohů a sýrů. Technologie olejů, tuků, detergentů a kosmetiky pojednává o výrobě olejů a tuků z rostlinných a živočišných surovin, o rafinaci a modifikaci olejů a tuků včetně oleochemického využití olejů a tuků, výrobě mýdla, práškových a kapalných detergentů a kosmetiky. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa.
Poslední úprava: Kadlec Pavel (26.11.2008)
|
|
||
Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 540 stran, ISBN 978-80-7418-051-4 Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0 D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9 D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II., skripta VŠCHT Praha, 236 stran ISBN 80-7080-510-2 Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
|
||
Přednášky a semináře. Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
|
|
||
Studenti při studiu vycházejí z okruhů otázek (viz sylaby). Zkouška má písemnou formu po jednotlivých částech, celkem jde o čtyři testy.
Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
|
|
||
1. Úvod do potravinářských technologií 2. Základní procesy v potravinářských technologiích 3. Technologie cukru, cukrovinek a čokolády 4. Škrob a modifikované škroby, využití sacharidů pro potravinářské a nepotravinářské výroby 5. Cereální technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin 6. Mlékárenské technologie a biotechnologie 7. Technologie jedlých olejů a tuků. Oleochemie 8. Technologie tenzidů, detergentů a kosmetiky 9. Principy úchovy potravin, balení potravin 10. Technologie zpracování ovoce a zeleniny, výroba nealkoholických nápojů 11. Technologie masa a vajec, likvidace a využití odpadů z potravinářské výroby 12. Sladařství a pivovarství 13. Lihovarství, výroba lihovin a droždí 14. Vinařství a výroba organických kyselin Poslední úprava: Kadlec Pavel (11.02.2008)
|
|
||
http://uchts.vscht.cz/materialy/eso/ptb_uvod.pdf; http://uchts.vscht.cz/materialy/eso/ptb_cukr.pdf; http://uchts.vscht.cz/materialy/eso/ptb_skrob.pdf; http://uchts.vscht.cz/materialy/eso/ptb_cokolada.pdf; http://uchts.vscht.cz/materialy/stud_bc/ptb_cereal.pdf Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: základní tradičních i současné postupy výroby potravin Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
|
||
Znalosti z organické a fyzikální chemie.
Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
|
|
||
Biochemie I, Chemie potravin Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.9 | 25 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Zkouškový test | 80 |