|
|
|
||
Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Poslední úprava: Poustka Jan (16.07.2013)
|
|
||
Splnění všech úloh (s výjimkou omluvených lékařem - lze pouze pro dvě úlohy) - hodnocení protokolů minimálně stupněm E; napsaný zápočtový test (povinný) Poslední úprava: Poustka Jan (16.07.2013)
|
|
||
Z: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666 D: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782 D: Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, e-zdroj VŠCHT; ISSN 1936-976X Poslední úprava: Kohoutková Jana (19.01.2018)
|
|
||
1. Úvodní instruktáž: Provozní řád, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, požární ochrana, ověření znalostí - vstupní test 2. STANOVENÍ DUSÍKU metodou dle Kjeldahla 3. STANOVENÍ OBSAHU TUKU A JEHO OXIDAČNÍ ŽLUKLOSTI extrakční metodou dle Soxhleta a pomocí stanovení peroxidového čísla 4. STANOVENÍ MASTNÝCH KYSELIN pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem 5. STANOVENÍ MINERÁLNÍCH LÁTEK (metody: atomová absorpční spektrometrie, spektrofotometrie, titrace) 6. STANOVENÍ KYSELINY ASKORBOVÉ A DEHYDROASKORBOVÉ metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí a potenciometrickou titrací 7. STANOVENÍ TĚKAVÝCH LÁTEK metodou plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií 8. STANOVENÍ SACHARIDŮ metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detektorem ´evaporative light scattering´ 9. STANOVENÍ POTRAVINOVÝCH ADITIV („Eček“) A BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK pomocí vysokoúčinné chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií 10.CHARAKTERIZACE ROSTLINNÝCH OLEJŮ pomocí infračervené spektrometrie FTIR spektrometrie S Fourierovou transformací (IČ) 11. Výběrová úloha [I, II, III] 12. Závěrečný zápočtový test, úklid laboratořÍ Poslední úprava: Kohoutková Jana (05.09.2017)
|
|
||
http://web.vscht.cz/kohoutkj/ http://web.vscht.cz/poustkaj/ http://web.vscht.cz/hajslovj/ Poslední úprava: Poustka Jan (16.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Praktickou realizaci metod aplikovaných pro stanovení základních složek potravin. Ovládání příslušných zařízení a přístrojů v souladu s požadavky na realizaci analytických postupů v oblasti analýzy potravin. Vyhodnocení a interpretaci naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky. Poslední úprava: Poustka Jan (16.07.2013)
|
|
||
Splněná zkouška z předmětu Analytická chemie I (N402002) Obsazenost minimálně 10 studentů. V případě vypsání náhradního termínu (10-12 studentů v letním zkouškovém období) je kromě zkoušky z předmětu Analytická chemie I nutné mít splněnou i zkoušku z Analýzy potravin a přírodních produktů. Přednost mají studenti, kteří splnili zkoušku z Analytické chemie I až v období po řádném termínu laboratoří. Poslední úprava: Poustka Jan (16.07.2013)
|
|
||
Chemie potravin a Analytická chemie I Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 2.6 | 72 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.4 | 12 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 60 |
Průběžné a zápočtové testy | 30 |