|
|
|
||
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování.
Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
|
|
||
Z: Záznamy z přednášek Z: Příslušné legislativní předpisy Z: Dostálová J., Kadlec P. (eds.) a kol.: Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing, 2014, ISBN 978-80-7418-208-2 D: Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2009, ISBN 978-80-7418-051-4 D: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 978-80-86659-15-2 D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002, ISBN 80-86320-23-5 Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
|
|
||
1. Úvod do předmětu a organizace výuky 2. Maso a masné výrobky 3. Ryby a další vodní živočichové (a výrobky z nich); vejce a výrobky z nich 4. Mléko a mléčné výrobky 5. Jedlé tuky a oleje 6. Ovoce a výrobky z ovoce; houby; droždí 7. Zelenina a výrobky ze zeleniny; brambory a výrobky z nich 8. Pekařské a cukrářské výrobky (a těsta); těstoviny 9. Mlýnské produkty z obilovin; škrob a výrobky z něj; luštěniny a výrobky z nich; olejnatá semena 10. Koření; jedlá sůl; ochucovadla; hořčice; ocet 11. Sladidla; med; cukrovinky; čokoláda; kakao 12. Nealkoholické nápoje; káva, čaj a kávoviny 13. Alkoholické nápoje 14. Typy potravin jdoucí napříč komoditami (= zmrazené potraviny, potraviny určené pro zvláštní výživu, …) a doplňky stravy Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
|
|
||
http://www.zakonyprolidi.cz/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://web.vscht.cz/~reblovaz/
Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: Třídění jednotlivých druhů potravinářských výrobků a související terminologii. Základní složení jednotlivých druhů a skupin potravinářských výrobků a jejich význam ve výživě. Základní požadavky na jakost jednotlivých skupin potravinářských výrobků, jejich hlavní vady a nejčastější způsoby falšování. Poslední úprava: REBLOVAZ (30.11.2012)
|
|
||
Nejsou vyžadovány Poslední úprava: REBLOVAZ (16.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0 | 1 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0 | 1 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.6 | 18 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
Účast na seminářích | 0.3 | 8 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 100 |