|
|
|
||
Předmět navazuje na Analýzu potravin a přírodních produktů a prezentuje analytickou problematiku po skupinách jednotlivých potravinových surovin a výrobků. Soustřeďuje se na způsoby odběru vzorků a standardní analytické postupy, kterými jsou určovány jakostní znaky potravin. U jednotlivých skupin potravin jsou shrnuty charakteristiky chemického složení, případné změny složení během výroby a jsou zdůrazněna jakostní kritéria.
Poslední úprava: Koplík Richard (12.11.2012)
|
|
||
Z: Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1 D: Normy ČSN, třídy 56, 57, 58 Poslední úprava: Koplík Richard (27.08.2013)
|
|
||
1. Kontrola jakosti potravin a soustava kontrolních orgánů v ČR 2. Metodika vzorkování, odběry vzorků potravinářských materiálů 3. Analýza cereálií a cereálních výrobků 4. Analýza luštěnin a výrobků z nich 5. Analýza ovoce, zeleniny a výrobků z nich 6. Analýza pitné vody 7. Analýza piva a pivovarských surovin 8. Analýza vína 9. Analýza čaje a kávy 10.Analýza kakaa a čokolády 11.Analýza tuků a olejů 12.Analýza masa, drůbeže a ryb 13.Analýza vajec a výrobků z vajec 14.Analýza mléka a mléčných výrobků Poslední úprava: Koplík Richard (27.08.2013)
|
|
||
Osnovy přednášek na adrese http://web.vscht.cz/koplikr a http://web.vscht.cz/poustkaj Poslední úprava: Koplík Richard (27.08.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: Správně volit způsob odběru vzorku různých potravinářských materálů Aplikovat standardní metody rozboru potravin a potravinových surovin a vyhodnotit jakost zejména z hlediska technologických požadavků a kritérií pro zařazení do určité skupiny výrobků Znát souvislosti mezi chemickým složením surovin a výrobků a použitím vhodných analytických kritérií a metod hodnocení jakosti. Poslední úprava: Koplík Richard (27.08.2013)
|
|
||
Absolvování předmětu Analytická chemie I, kód předmětu N402002. Poslední úprava: Koplík Richard (27.08.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 100 |