PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2019/2020
  
Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin - N323016
Anglický název: Reaction Mechanisms in Food Chemistry: Laboratory
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019 do 2020
Semestr: letní
Body: letní s.:4
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/6, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Je zajišťováno předmětem: M323005
Další informace: http://Doc. Dr. Ing. Karel Cejpek, Doc. Dr. Ing. M. Doležal - http://web.vscht.cz/dolezala/
Garant: Cejpek Karel doc. Dr. Ing.
Doležal Marek doc. Dr. Ing.
Třída: Základní laboratoře
Je záměnnost pro: M323005
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Náplní předmětu je uvedení posluchačů do problematiky experimentálního sledování reakcí významných v laboratorní a technologické potravinářské praxi. Studenti si osvojí možnosti řízení průběhu reakcí a naučí se popisovat je kinetickými vztahy.
Poslední úprava: Cejpek Karel (27.06.2013)
Literatura -

Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J.: Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459.

Z: Van Boekel M. A. J. S.: Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton, 2009, 9781574446142.

Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176.

D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576.

D: Upadhay S. K.: Chemical Kinetics and Reaction Dynamics, Springer/Anamaya Publishers, New York /New Delhi, 2006, 1402045468.

Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
Sylabus -

1. Úvod do laboratorních cvičení, základní teorie, příprava vzorků

2. Oxidace lipidů

3. Oxidace lipidů II

4. Oxidace askorbové kyseliny

5. Stanovení antiradikálové aktivity potravin metodou DPPH

6. Stanovení antioxidační a prooxidační účinnosti potravin metodou odbarvení beta-karotenu

7. Hydrolýza bílkovin

8. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku melanoidinů

9. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku a transformace 1-morfolino-1-deoxy-D-fruktosy

10. Reakce neenzymového hnědnutí: mutarotace sacharidů

11. Reakce neenzymového hnědnutí: hydrolýza oligosacharidů

12. Vlhnutí potravin

13. Stanovení aktivity a obsahu vody v potravinách; vytvoření sorpční isothermy

14. Závěrečný test

Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
Studijní opory -

http://mms02.vscht.cz/vyuka

http://mms02.vscht.cz/

http://lib-c.vscht.cz/

http://www.sciencedirect.com/

http://mms02.vscht.cz/chemreakce

Poslední úprava: Cejpek Karel (13.01.2015)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

Experimentálně sledovat nejběžnější reakce významné v potravinářské praxi

Zjišťovat kinetické parametry reakcí a popisovat tyto procesy příslušnými kinetickými vztahy

Aplikovat získané poznatky pro řízení průběhu reakcí.

Poslední úprava: Cejpek Karel (27.06.2013)
Studijní prerekvizity -

Reakční mechanismy v chemii potravin

Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.5 14
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) 3 84
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.5 14
4 / 4 112 / 112
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 60
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) 20
Průběžné a zápočtové testy 20

 
VŠCHT Praha