|
|
|
||
Historie přípravy stravy. Základní technologické postupy přípravy pokrmů (včetně skladování potravin), změny výživové, hygienické a senzorické hodnoty, které při nich probíhají a návody jak jim předcházet. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Popis a příprava jednotlivých druhů pokrmů (předkrmy, polévky, hlavní pokrmy, deserty, nápoje). Základní gastronomická pravidla. Základy dietního stravování.
Poslední úprava: Chrpová Diana (12.11.2012)
|
|
||
Z: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2009. ISBN 978-80-903820-8-4 D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3 D: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6 D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5 Z: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5 Z: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9 D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6 D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3 Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
1. Terminologie; historie přípravy stravy; změny nutriční a senzorické hodnoty během skladování potravin 2. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, změny nutriční a senzorické hodnoty; předběžná příprava, vaření, dušení 3. Opékaní, grilování, pečení, smažení, pražení, mikrovlnný ohřev 4. Dohotovování pokrmů. Použití nízkých teplot 5. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Tuky a oleje 6. Maso, vnitřnosti, ryby, drůbež, zvěřina 7. Mléčné výrobky, vejce 8. Obiloviny, pekařské výrobky, luštěniny 9. Ovoce, zelenina, brambory, houby 10. Koření, pochutiny, cukr a další sladidla 11. Předkrmy, polévky, hlavní pokrmy 12. Deserty, nápoje 13. Základní gastronomická pravidla. Zahraniční kuchyně 14. Základy dietního stravování Poslední úprava: Chrpová Diana (12.11.2012)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X Poslední úprava: Chrpová Diana (12.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
Výživa a výživová politika, Potravinářské zbožíznalství Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
Výživa a výživová politika, Potravinářské zbožíznalství Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.4 | 11 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Zkouškový test | 0 |
Ústní zkouška | 70 |