PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2019/2020
  
Analýza potravin a přírodních produktů - N323035
Anglický název: Analysis of Foods and Natural Products
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2018 do 2020
Semestr: oba
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: zimní:neomezen / neomezen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://předmět je vyučován pouze v zimním semestru
Poznámka: předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.
Koplík Richard prof. Dr. Ing.
Záměnnost : Z323035
Je záměnnost pro: B323010, AB323010
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Výuka předmětu vychází ze znalostí základů analytické chemie, biochemie a chemie potravin. V úvodu jsou diskutovány systémy zajištění jakosti naměřených dat, jak na úrovni rutinních / kontrolních analýz, tak i pro účely výzkumu v oblasti potravinářství, biotechnologií, a řady dalších disciplin. Jednotlivé výukové bloky jsou zaměřeny na prezentaci nejen klasických, ale především moderních postupů analýzy složek potravin i různých přírodních produktů, konkrétně vody / sušiny, minerálních látek i klíčových makronutrientů - bílkovin, sacharidů a lipidů (včetně doprovodných látek). Široce diskutovány jsou i postupy stanovení vitamínů a dalších essenciálních látek. Prezentovány jsou rovněž metody stanovení senzoricky aktivních sloučenin, potravinových aditiv, přírodních toxinů i různých skupin kontaminantů. Představení analytické strategie je vždy doprovázeno příklady zajímavých aplikací (např. problematika falšování potravin), koncipovaných tak, aby byl názorně demonstrován význam komplexního uvažování o volbě analytických postupů.
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Literatura -

Z: Přednášky a další materiály na www stránkách v systému elektronických studijních opor www.vscht.cz/eso

D: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT

D: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT

D: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT

D: Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, ISSN 1936-976X, e-zdroj VŠCHT

Poslední úprava: Hajšlová Jana (18.11.2012)
Sylabus -

1. Úvod, strategie optimalizace pracovních charakteristik analytických metod

2. Voda

3. Aminokyseliny, peptidy

4. Bílkoviny

5. Sacharidy

6. Polysacharidy

7. Lipidy

8. Doprovodné látky lipidů

9. Minerální látky

10. Vitaminy

11. Senzoricky aktivní látky

12. Přírodní biologicky aktivní látky

13. Potravinová aditiva, kontaminanty

14. Případové studie, shrnutí

Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

Obecné principy detekce a stanovení základních složek potravin a přírodních productů; jak makro- tak I mikronutrientů, senzoricky aktivních látek a vybraných skupin aditivních látek, kontaminantů a toxinů;

Kriticky zhodnotit analytický úko, určit cílové metrologické charakteristiky metod a vybírat postup vhodný v konkrétní situaci z hlediska jakosti analytických výsledků a dalších požadavků;

Navrhnout podle charakteru vzorku a odhadnutých vlastností analytu potenciálně použitelné přístupy k analýze;

Provádět výpočty potřebné k realizaci analýzy.

Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Vstupní požadavky -

Znalost analytické chemie a chemie potravin v rozsahu základního kurzu.

Poslední úprava: Hajšlová Jana (18.11.2012)
Studijní prerekvizity -

Splněná zkouška z předmětu Analytická chemie I, kód předmětu N402002.

Poslední úprava: TAJ323 (10.12.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
Účast na seminářích 0.5 14
4 / 4 112 / 112
Hodnocení studenta
Forma Váha
Zkouškový test 60
Ústní zkouška 40

 
VŠCHT Praha