|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled živin (sacharidy, proteiny, lipidy; voda, minerální látky, vitaminy), jejich významu ve výživě, základy jejich metabolismu a fyziologie a přehled jejich zdrojů v potravinách. Druhá část výuky je zaměřena na výživová doporučení, alternativní výživové směry, doplňky stravy, základy hygieny výživy a základní charakteristiky chorob spojených s výživou.
Poslední úprava: TAJ323 (07.12.2012)
|
|
||
D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3 D: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5 Z: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8 D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. SvobodaServis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5 D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3 D: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6 Z: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6 D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5 D: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book) D: Mazza G.(Ed.) Functional foods. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, USA, 1998; ISBN 1-56676-487-4 D: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1 Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
1. Úvod, výživová jakost, základní charakteristiky živin, problémy ve výživě, faktory ovlivňující výživu 2. Hlavní živiny - proteiny, peptidy, aminokyseliny 3. Hlavní živiny - sacharidy 4. Hlavní živiny - tuky a jiné lipidy 5. Minerální látky, voda ve výživě 6. Vitaminy 7. Základní fyziologické principy trávení potravy 8. Základní fyziologické principy vstřebávání a metabolismu živin 9. Výživová doporučení, principy diferenciace výživy 10. Alternativní výživové směry 11. Základy hygieny výživy 12. Základní charakteristiky chorob spojených s výživou, přehled léčebné výživy 13. Doplňky stravy � legislativní rámec, hlavní typy, výživový význam 14. Základní charakteristika potravních zdrojů živin Poslední úprava: SMIDOVAL (14.12.2012)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news) European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news) Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X Poslední úprava: Pánek Jan (12.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Charakterizovat živiny z hlediska jejich významu ve výživě a fyziologické potřeby Posoudit klady a zápory konvenční výživy a alternativních výživových směrů Vytvořit a posoudit jídelní plány u běžné populace a navrhnout změny jídelních plánů podle fyziologických potřeb Poslední úprava: Pánek Jan (12.11.2012)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.4 | 11 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.1 | 3 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Zkouškový test | 40 |
Ústní zkouška | 50 |