|
|
|
||
Předmět je zaměřen na chemické složení potravin a jejich surovin, významné vlastnosti jednotlivých složek potravin a jejich funkci v jednotlivých komoditách. Součástí přednášek je také popis technologických aspektů a nejvýznamnějších změn, ke kterým u jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravinářských výrobků a surovin během jejich technologického a kulinárního zpracování dochází.
Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
|
|
||
Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176. D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 3rd revised edition, Springer, Berlin, 2004, 3540408185. D: Damodaran S., Parkin K.L., Fennema O.R. (eds.), Fennema´s Food Chemistry, CRC Press, Boca Raton 2007, 0824723457. D: Velíšek J., Cejpek K., Biosynthesis of Food Components, OSSIS Tábor, 2008, 9788086659121. Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
|
|
||
1. Úvod do chemie klíčových složek určujících fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti potravin 2. Pitná voda, voda v potravinách 3. Maso, drůbež a výrobky z nich 4. Ryby a vodní organismy 5. Vejce a vaječné výrobky 6. Mléko a mléčné výrobky 7. Jedlé tuky a oleje 8. Obiloviny a výrobky z nich 9. Luštěniny a brambory 10. Zelenina a zeleninové výrobky 11. Ovoce a ovocné výrobky 12. Alkoholické nápoje, cukr a med 13. Káva, kakao a čaj; koření 14. Seminární diskuse, řešení případových studií Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
|
|
||
http://mms02.vscht.cz/ http://lib-c.vscht.cz/ http://www.sciencedirect.com/ http://mms02.vscht.cz/chemreakce Poslední úprava: Cejpek Karel (13.01.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: Identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují vlastnosti potravinářských surovin a výrobků, na molekulární úrovni Definovat parametry určující bezpečnost a kvalitu potravin Popsat, jak chemické a biochemické reakce ovlivňují kvalitu a bezpečnost potravinářských surovin a výrobků Aplikovat výše uvedená zjištění v technologických a kulinárních procesech, které vedou k zachování nebo změně složení a stability potravin
Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
Chemie potravin Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.9 | 25 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Průběžné a zápočtové testy | 20 |
Ústní zkouška | 70 |