|
|
|
||
V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit, produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport / skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné příklady z praxe.
Poslední úprava: Tomaniová Monika (16.02.2016)
|
|
||
Z: Lees M., Food Authenticity and Tracebility, Woodhead Publishing Limited, 2003, ISBN 1855735261 Z: Rekha S. Singhal, Pushpa R. Kulkarni, Dinanth V. Rege, Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity, Woodhead Publishing Limited, 1997, ISBN 1855732998 D: Hoorfar J., Case studies in food safety and authenticity: Lessons from real-life situations, Woodhead Publishing Limited, 2012, ISBN 0857094122 D: Hoorfar J., Jordan K., Butler F., Prugger R., Food chain integrity: A holistic approach to food traceability, safety, quality and autenticity, Woodhead Publishing Limited, 2011, ISBN 0857090682 D: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, Academic Press, 2008, ISBN 0123740851 Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.12.2012)
|
|
||
1. Úvod do problematiky falšování potravin 2. Tradiční postupy prokazování falšování potravin 3. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy I 4. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy II 5. Využití chemometrických nástrojů pro efektivní odhalování falšování potravin a doplňků stravy 6. Falšování potravin rostlinného původu a nápojů, případové studie 7. Falšování potravin živočišného původu, případové studie 8. Falšování doplňků stravy 9. Autentikace technologických postupů používaných při výrobě potravin 10. Průkaz geneticky modifikovaných potravin v potravních řetězcích 11. Sledovatelnost v potravních řetězcích, úvod do problematiky 12. Principy globální sledovatelnosti potravin 13. Funkce a činnost inspekčních orgánů při odhalování falšování potravin a doplňků stravy 14. Komunikace s konzumenty o rizicích spojených s falšováním potravin a souvisejících legislativních požadavcích Poslední úprava: Tomaniová Monika (16.02.2016)
|
|
||
Kolektiv autorů, Metody a kriteria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, Key Publishing, 2011, ISBN 978-80-7418-124-5 Food Chemistry, issue on Food Authenticity & Traceability, Volume 118, Issue 4, Pages 887-998 (15 February 2010), http://www.sciencedirect.com/science/journal/03088146/118/4 TraceFoodWiki, http://www.tracefood.org/index.php/Main_Page Poslední úprava: Tomaniová Monika (15.02.2016)
|
|
||
Studenti budou umět: Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie Poslední úprava: Tomaniová Monika (16.02.2016)
|
|
||
Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů, Úvod do potravinářské legislativy Poslední úprava: Tomaniová Monika (16.02.2016)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 30 |
Ústní zkouška | 30 |