|
|
|
||
Předmět je zaměřen na autenticitu potravin, možnosti falšování a pochopení postupů a metod hodnocení autenticity potravin.
Diskutována je problematika vlivu přirozené variability, receptury, technologického zpracování a skladování na markery autenticity. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných výrobků a jejich složek, s legislativními aspekty a aktuálními projekty.
Poslední úprava: Čížková Helena (04.12.2012)
|
|
||
1. Úvod do autenticity potravin, hlavní způsoby falšování a metody detekce, potravinářské právo v ČR a EU, oblasti regulace 2. Dozor nad jakostí a autenticitou potravin (státní dozor, sdružení výrobců, společenské organizace), ochrana spotřebitele 3. Označování potravin, ochrana označení původu potravin a tradičních specialit 4. Dosledovatelnost (traceability)-cíl, nástroje a systémy, legislativní požadavky, konkrétní postupy a metody průkazu 5. Metody posuzování autenticity potravin, metodika posuzování autenticity (databáze, srovnání se standardy, chemometrie) 6. Autenticita potravin-tuky a oleje, mléko a mléčné výrobky 7. Autenticita potravin-výrobky z ovoce a zeleniny, ovocné nápoje 8. Autenticita potravin-ryby, maso a masné výrobky 9. Autenticita potravin-cereálie, vejce, výrobky z vajec 10. Autenticita potravin-alkoholické nápoje 11. Autenticita potravin-čaj, káva, koření, aromata 12. Autenticita potravin-med, kakao, čokoláda 13. Autenticita potravin-potraviny pro zvláštní výživu, GMO potraviny, ozářené potraviny, biopotraviny 14. Současné projekty, aktuální kauzy falšování potravin, praktické příklady identifikace falšování na základě dodaných dat Poslední úprava: SMIDOVAL (16.12.2012)
|
|
||
Handbook of Indices of Food Quality and Authenticity http://www.knovel.com/web/portal/browse/display?_EXT_KNOVEL_DISPLAY_bookid=307&VerticalID=0 AIJN Code of Practice http://www.aijn.org/ USDA National Nutrient Database for Standard Reference www.ndb.nal.usda.gov Poslední úprava: Čížková Helena (15.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Definovat požadavky na autentickou potravinu Posoudit možné způsoby falšovaní a jejich příčiny a následky Navrhnout postupy hodnocení autenticity, interpretovat získaná data Poslední úprava: Čížková Helena (15.11.2012)
|
|
||
znalosti chemie a analýzy potravin, základních potravinářských technologií Poslední úprava: Čížková Helena (14.11.2012)
|
|
||
Chemie potravin Analýza potravin Poslední úprava: Čížková Helena (15.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0 | 1 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0 | 1 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 114 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 40 |
Průběžné a zápočtové testy | 20 |
Ústní zkouška | 20 |