|
|
|
||
Předmět potravinářská mikrobiologie si klade za cíl seznámit studenty s vlastnostmi a účinky mikroorganismů, které využívají potraviny jako zdroj živin. Jedná se o přirozenou mikroflóru, o mikroorganismy působící kažení potravin a o toxinogenní nebo patogenní mikroorganismy přenášené potravinami.
U cílových skupin mikroorganismů je sledován vliv vnějšího prostředí na jejich růst v přirozených a modelových podmínkách. Předmět se dále zabývá bezpečností výroby potravin včetně problematiky tvorby biofilmů a jejich resistencí na antimikrobiální látky. Metody ke zjištění přítomnosti a počtu sledovaných mikroorganismů jsou presentovány v rozsahu od kultivačních postupů až po molekulárně - biologické postupy.
Součástí předmětu je i přehled současné národní i EU legislativy v oblasti bezpečnosti mikrobiologie potravin.
Poslední úprava: Demnerová Kateřina (12.07.2018)
|
|
||
Food Microbiology, M.R. Adams and M.O. Moss, The Royal Society for Chemistry, 1996, 2005, 2008, 2015 ISBN 0-85404-611-9 Modern Food Microbiology (7th edition), J.J. Jay, 2005 ITP, ISBN 0-412-07691-8 Poslední úprava: Demnerová Kateřina (11.07.2018)
|
|
||
První část předmětu se věnuje vztahu mezi potravinami a mikroorganismy včetně faktorů prostředí ovlivňujících jejich růst. Druhá část seznámí studenty se standardními kultivačními metodami mikrobiologického zkoumání potravin dle platným ISO a ČSN norem. Moderní metody potravinářské mikrobiologie zastupují imunologické (ELISA,ELFA), molekulárně biologické (PCR a jeho modifikace), proteomické (MALDI-TOF MS)a fyzikální metody (cytometrie, HPLC). Třetí část se zaměřuje na mikrobiologickou bezpečnost potravin včetně platné národní a EU legislativy a problémů spojených s jejich výrobou (biofilmy). Čtvrtá část popisuje jednotlivé významné skupiny toxinogenních a patogenních mikroorganismů a kazící mikroflory. Pozornost bude hlavně zaměřena na mikromycety, bakterie produkující biogenní aminy, stafylokoky,Listeria monocytogenes, skupinu Bacillus cereus,rod Clostridium, čeleď Enterobacteriaceae (Salmonella spp., Escherichia coli, Cronobacter spp.) a Campylobacter spp.
Poslední úprava: Demnerová Kateřina (12.07.2018)
|
|
||
http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-EMI.html http://www.nature.com/ismej/ index.html Poslední úprava: Demnerová Kateřina (11.07.2018)
|
|
||
Orientace v přístupech k hodnocení mikrobiologické nezávadnosti potravin, znalost současné legislativy a přehled metod pro standardní a rychlé metody identifikace klíčových mikroorganismů. Poslední úprava: Demnerová Kateřina (11.07.2018)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 50 |
Ústní zkouška | 50 |