Výuka předmětu je zaměřena na představení strategie nastavení jednotlivých parametrů při vývoji a implementaci metod využívajících plynovou chromatografii (GC) pro stanovení kvality, chemické bezpečnosti a autenticity potravin či přírodních produktů, pozornost je věnována i aplikaci této techniky pro sledování transferu různých skupin kontaminantů v potravních řetězcích a hodnocení expozice člověka. Prezentovány jsou moderní nástřikové techniky, strategie výběru vhodných chromatografických kolon a detektorů (zejména hmotnostně-spektrometrických) pro danou aplikaci. Diskutovány jsou principy cílové analýzy i necílového screeningu včetně interpretace generovaných dat, pozornost je též věnována otázkám zajištění jejich kvality.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
This course is focused on a demonstration of strategies of individual parameters setting within the development and implementation of gas chromatography (GC) based methods applied for evaluation of food/natural products quality, chemical safety and/or authenticity. Attention is also paid to a monitoring of various contaminant groups transfer across food chain and assessment of human exposure. Modern injection techniques, the strategy of GC column as well as relevant detector (namely mass spectrometric) selection for a particular application is introduced. Principles of both target analysis and non-target screening are subject of discussion, including interpretation of generated data, approached of their quality assurance are focused, too.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Úspěšné absolvování ústní zkoušky.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (21.05.2018)
The successful completion of an oral examination.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (21.05.2018)
Literatura -
Povinná:
Sparkman, O. David, Penton, Zelda, Kitson, Fulton G.. Gas chromatography and mass spectrometry, a practical guide. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/000945195 s. ISBN 978-0-12-373628-4.
Tranchida, Peter Quinto. Advanced gas chromatography in food analysis. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001872094 s. ISBN 978-1-78801-127-3.
Doporučená:
McNair, Harold Monroe, Miller, James M.. Basic gas chromatography. Hoboken: John Wiley & Sons, 2009, https://vufind.techlib.cz/Record/000945197 s. ISBN 978-0-470-43954-8.
de Coning, Piet, Swinley, John. A practical guide to gas analysis by gas chromatography. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001808135 s. ISBN 978-0-12-818888-0.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Advanced Gas Chromatography¸ Progress in Agricultural, Biomedical and Industrial Applications (M. A. Mohd, editor); ISBN: 978-953-51-0298-4
The Troubleshooting and Maintenance Guide for Gas Chromatographers (D.Rood); ISBN-13: 978-3527313730
Handbook of Food Analysis Instruments(S. Otles, editor); ISBN 9781420045666
Handbook of Advanced Chromatography /Mass Spectrometry Techniques ‚M. Holcapek, W. C. Byrdwell, editors); ISBN: 9780128117330
scientific literatures - concrete applications, review articles at Web of Science
Poslední úprava: Hajšlová Jana (23.08.2018)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Nejsou
Poslední úprava: Vlčková Martina (19.07.2018)
Definition of the gass chromatograophy (GC) scope, sample preparation strategy
GC columns, the relationship between parameters and separation efficiency
Sample introduction techniques and their optimization
Mass spectrometric (MS) and other GC detectors, optimization of their performance
Two dimensional GC, optimization of setting
Identification and quantification strategies in GC/MS, non-target screening
Matrix effects and possibilities of their elimination
Examples of pratical application - case studies
Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
Sylabus -
Vymezení oboru plynové chromatografie, příprava vzorků
Kolony pro GC, vliv parametrů a nastavených podmínek na separační účinnost
Nástřikové techniky a jejich optimalizace
Hnotnostně spektrometrické (MS) a další GC detektory, optimalizace jejich provozu
Dvourozměrná GC, optimalizace volby a nastavení systému
Strategie identifikace a kvantifikace v GC/MS, necílový screening
Matriční efekty a možnosti jejich eliminace
Příklady praktických aplikací - případové studie
Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
1. Definition of the scope of advanced gas chromatography (GC)
2. Selection of GC columns for specific applications
3. The impact of various factors setting on GC resolution
4. Injection techniques in GC and their optimization
5. Mass spectrometric and other detectors in GC, optimization of setting for the particular analytical task
6. Two dimensional GC and optimization of parameters setting
7. Strategy of detection and identification in GC based methods
8. Matrix effects in GC and possibilities of their elimination
9. Examples of GC applications, case studies
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (21.05.2018)
Výsledky učení -
Rozsáhlé a mnoha příklady podložené teoretické znalosti získané v rámci výuky předmětu studentům umožní rychlé pokroky při realizaci experimentů využívajících plynovou chromatografii a to jak na úrovni optimalizace a implementace potřebných analytických metod, tak i při interpretaci generovaných dat. Přínosem získané odborné kompetence bude i schopnost důsledně hodnotit/zajistit jejich kvalitu.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
Extensive knowledge, supported by many concrete examples, that will be obtained within the course, will enable students to progress rapidly in their experiments based on gas chromatography, both regarding optimization and implementation of needed analytical methods and interpretation of generated data. The obtained scientific competence will also enable consistently evaluate / guarantee their quality.