PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2019/2020
  
Plynová chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů - P323001
Anglický název: Gas Chromatography in Analysis of Foods and Natural Products
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 3/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D.
Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.
Maštovská Kateřina Ing. Ph.D.
Je záměnnost pro: AP323001
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Výuka předmětu je zaměřena na představení strategie nastavení jednotlivých parametrů při vývoji a implementaci metod využívajících plynovou chromatografii (GC) pro stanovení kvality, chemické bezpečnosti a autenticity potravin či přírodních produktů, pozornost je věnována i aplikaci této techniky pro sledování transferu různých skupin kontaminantů v potravních řetězcích a hodnocení expozice člověka. Prezentovány jsou moderní nástřikové techniky, strategie výběru vhodných chromatografických kolon a detektorů (zejména hmotnostně-spektrometrických) pro danou aplikaci. Diskutovány jsou principy cílové analýzy i necílového screeningu včetně interpretace generovaných dat, pozornost je též věnována otázkám zajištění jejich kvality.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Úspěšné absolvování ústní zkoušky.

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (21.05.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Sparkman, O. David, Penton, Zelda, Kitson, Fulton G.. Gas chromatography and mass spectrometry, a practical guide. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/000945195 s. ISBN 978-0-12-373628-4.
  • Tranchida, Peter Quinto. Advanced gas chromatography in food analysis. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001872094 s. ISBN 978-1-78801-127-3.

Doporučená:

  • McNair, Harold Monroe, Miller, James M.. Basic gas chromatography. Hoboken: John Wiley & Sons, 2009, https://vufind.techlib.cz/Record/000945197 s. ISBN 978-0-470-43954-8.
  • de Coning, Piet, Swinley, John. A practical guide to gas analysis by gas chromatography. : , , https://vufind.techlib.cz/Record/001808135 s. ISBN 978-0-12-818888-0.

Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Nejsou

Poslední úprava: Vlčková Martina (19.07.2018)
Sylabus -
  • Vymezení oboru plynové chromatografie, příprava vzorků
  • Kolony pro GC, vliv parametrů a nastavených podmínek na separační účinnost
  • Nástřikové techniky a jejich optimalizace
  • Hnotnostně spektrometrické (MS) a další GC detektory, optimalizace jejich provozu
  • Dvourozměrná GC, optimalizace volby a nastavení systému
  • Strategie identifikace a kvantifikace v GC/MS, necílový screening
  • Matriční efekty a možnosti jejich eliminace
  • Příklady praktických aplikací - případové studie

Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
Výsledky učení -

Rozsáhlé a mnoha příklady podložené teoretické znalosti získané v rámci výuky předmětu studentům umožní rychlé pokroky při realizaci experimentů využívajících plynovou chromatografii a to jak na úrovni optimalizace a implementace potřebných analytických metod, tak i při interpretaci generovaných dat. Přínosem získané odborné kompetence bude i schopnost důsledně hodnotit/zajistit jejich kvalitu.

Poslední úprava: Hajšlová Jana (21.08.2018)
Studijní prerekvizity -

Nejsou vyžadovány.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Hodnocení studenta
Forma Váha
Ústní zkouška 100

 
VŠCHT Praha