|
|
|
||
Výuka je zaměřena na principy separace látek pomocí kapalinové chromatografie, speciálně na výběr kolony, mobilní fáze a strategii volby vhodné detekce. Pozornost je věnována nastavení a optimalizaci chromatografických podmínek, podrobně je diskutován vývoj a validace analytických metod využívajících kapalinovou chromatografii. Na konkrétních případech jsou rozebírány jednotlivé problémy, se kerými se uživatel může setkat a způsob jejich řešení. Pozornost je zaměřena na využití kapalinové chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů při sledování nutričně významných a biologicky aktivních látek, prezentována jsou specifika reziduální analýzy.
Poslední úprava: Schulzová Věra (24.05.2018)
|
|
||
složení písemné zkoušky prezentace a obhajoba vlastního projektu ústní zkouška Poslední úprava: Schulzová Věra (14.06.2018)
|
|
||
Z: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666 Z: LC-GC, http://www.chromatographyonline.com D: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782 D: Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, e-zdroj VŠCHT; ISSN 1936-976X D: Troubleshooting HPLC systems, A bench manual, Sadek PC, Wiley, 2000, ISBN 0-471-17834-9 D: Food Analysis by HPLC, Second Edition, Leo M.L. Nollet, CRC Press, 2000, ISBN 082478460X, 9780824784607 D: Practical HPLC Method Development, Lloyd R. Snyder, Wiley, 2011, ISBN 0-471-00703-X D: LC/MS a practical users guide, M. C. McMaster, Wiley, 2005, ISBN 13987-0-471-65531-2 D: Pitfalls and Errors of HPLC in Pictures, Third Edition, Veronika R. Meyer, 2006, ISBN 3-527-31377-X, https://download.e-bookshelf.de/download/0003/7214/07/L-G-0003721407-0002367262.pdf D: Journal of Chromatography, ISSN: 0021-9673, https://www.journals.elsevier.com/journal-of-chromatography-a/ D: Basic Liquid Chromatography, http://hplc.chem.shu.edu/NEW/HPLC_Book/ D: HPLC portal, http://www.hplcweb.com/ D: Useful chromatography links - LC Resources, http://www.lcresources.com/resources/reslinks.html D: Introduction to HPLC, Dr. John Dolan and Dr. Dennis Saunders, e-Learning programs, http://www.academysavant.com/elearning/elearnHPLC.htm Poslední úprava: Schulzová Věra (28.05.2018)
|
|
||
Přednášky vyučujících, prezentace studentů - případové studie Poslední úprava: Schulzová Věra (19.07.2018)
|
|
||
Nejsou Poslední úprava: Vlčková Martina (19.07.2018)
|
|
||
1. Principy separace látek pomocí kapalinové chromatografie, základní vztahy 2. Výběr a vlastnosti analytických kolon 3. Výběr mobilních fází a jejich vlastnosti 4. Strategii volby vhodného detektoru 5. Nastavení a optimalizaci chromatografických podmínek 6. Vývoj a validace analytických metod využívajících kapalinovou chromatografii 7. Řešení běžných problémů v kapalinové chromatografii 8. Využití kapalinové chromatografie v analýze potravin a přírodních produktů při sledování nutričně významných a biologicky aktivních látek 9. Specifika reziduální analýzy 10. Konkrétní případy a způsoby řešení problémů v kapalinové chromatografii 11. Prezentace případových studií, diskuse a zhodnocení
Poslední úprava: Schulzová Věra (24.05.2018)
|
|
||
http://web.vscht.cz/schulzov Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Schulzová Věra (14.06.2018)
|
|
||
Nejsou Poslední úprava: Vlčková Martina (19.07.2018)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 5 |
Obhajoba individuálního projektu | 30 |
Zkouškový test | 50 |
Ústní zkouška | 15 |