|
|
|
||
Výuka naváže na základy získané v předmětu senzorická analýza, akcentováno bude praktické použití, vlastní posuzování a práci panelu, vyhodnocování dat. Prezentovány jsou nejnovější trendy v dané oblasti i možnosti komplementární instrumentální analýzy.
Poslední úprava: Doležal Marek (31.07.2018)
|
|
||
Hodnocená prezentace aktuálního tématu z oblasti senzorické analýzy Ústní zkouška Poslední úprava: Doležal Marek (31.07.2018)
|
|
||
Z: Lawless H.T., and Heymann H., 2010, Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices, Springer Z: Civille G.V., Carr B.T., 2015, Sensory Evaluation Techniques, CRC Press D: Guichard E., Salles C., Morzel M., Le Bon A., 2016, Flavour: From Food to Perception, Wiley-Blackwell D: Choi N., Han J.H., 2015, How Flavor Works: The Science of Taste and Aroma, Wiley-Blackwell D: Krautwurst D., 2016, Taste and Smell (Topics in Medicinal Chemistry), Springer D: Rogers L., 2017, Discrimination Testing in Sensory Science: A Practical Handbook Woodhead Publishing Poslední úprava: Doležal Marek (17.10.2018)
|
|
||
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na zvolené téma, samostudium a konzultace. Poslední úprava: Doležal Marek (31.07.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Doležal Marek (31.07.2018)
|
|
||
První část předmětu je věnována přípravě senzorického panelu posuzovatelů a jejich výcviku. V praktické části jsou trénovány rozdílové, preferenční a popisné zkoušky. V druhé části je pozornost zaměřena na významné potravinářské komodity, především mléčné, masné a pekařské výrobky, jejich hodnocení popisnými zkouškami, a pokrývá též senzorické hodnocení pro kontrolu kvality potravinářských surovin a výrobků. Třetí část předmětu se zabývá vztahem mezi instrumentálními a senzorickými daty a statistickou analýzou dat. Poslední úprava: Doležal Marek (17.10.2018)
|
|
||
http://web.vscht.cz/dolezala/ http://web.vscht.cz/panovskz/ Poslední úprava: Doležal Marek (17.10.2018)
|
|
||
Student bude umět:
Samostatně navrhnout senzorické hodnocení
Zvolit danou metodu
Přípravit hodnotící panel
Zpracovat výsledky hodnocení
Vypracovat závěrečnou zprávu o hodnocení Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Doležal Marek (31.07.2018)
|
|
||
Źádné nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|