Předmět shrnuje změny probíhající v potravinách, fyziologické, enzymové, chemické a mikrobiologické a
vysvětluje základní principy konzervace potravin v rámci klasické klasifikace postupů a definuje trendy v oboru. Výuka vede studenty k provázání dosud načerpaných informací z předcházejícího studia a k hodnocení širších souvislostí zejména zaměřených na určení příčiny změn nebo
defektů a k predikci chování potraviny v různých podmínkách skladování nebo zpracování. Absolvování předmětu
umožní studentům také s větším porozumění uplatnit principy HACCP a postupy založené na analýze rizik.
Poslední úprava: Čížková Helena (25.05.2018)
The course summarizes the physiological, enzymatic, chemical and microbiological changes taking place in foods, and explain the basic principles of food preservation in the context of classification methods, i.e. - abiosis and anabiosis, and defines new trends. This course allows students to combine the information obtained from the previous study to evaluate the relationships especially aimed at identifying causes of changes or defects and to predict behaviour of food at different storage conditions or processing. Completion of the course, students will apply with greater understanding principles of HACCP and procedures based on risk analysis.
Poslední úprava: Čížková Helena (25.05.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Ústní zkouška a vypracování samostatného projektu s ohledem na téma disertační práce.
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Oral examination and elaboration of project with regard to the topic of dissertation.
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Literatura -
Z: Fellows P.J.,Food Processing Technology, Principles and Practice, Woodhead Publishing,2009,978-1-84569-216-2.
D: Kadlec P.,Melzoch K.,Voldřich M. a kol.,Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob,Key Publishing,Ostrava,2011,978-80-7418-086-6.
D: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol.,Co byste měli vědět o výrobě potravin, Technologie potravin, Key Publishing,Ostrava,2009,978-80-7418-051-4.
Poslední úprava: Čížková Helena (30.08.2024)
R: Fellows P.J.,Food Processing Technology, Principles and Practice, Woodhead Publishing,2009,978-1-84569-216-2.
Přednášky vyučujících, konzultace, samostatná práce na projektu.
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Lectures, tutorials, project work.
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Nejsou
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Not required
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Sylabus -
Rozdělní předmětu do 4 modulů:
1) P1: Principy úchovy potravin (faktory ovlivňující nežádoucí změny v potravinách, vysvětlení principů konzervace na základě vlastností mikroorganismů, chemických, fyzikálních a enzymových změn, základní metody konzervace potravin).
2) P1: Pokroky a trendy v oboru, výhody a omezení nových metod a přístupů (např. překážková teorie, aktivní systémy balení potravin, šetrné fyzikální metody ošetření potravin, bakteriociny).
3) W1: Praktické úlohy zaměřené na predikci chování potraviny v různých podmínkách zpracování a/nebo skladování a návrhy optimalizace a nápravných opatření během výroby a distribuce. Součástí je provádění vybraných fyzikálně-chemických, chemických a mikrobiologických rozborů potravin a v případě balených potravin rozborů atmosféry s využitím moderních analytických postupů a přístrojů.
4) W2: Samostatný projekt vypracovaný s ohledem na téma disertační práce.
Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2018)
Division into 4 modules:
1) P1: Principles of food preservation (factors affecting unwanted food changes, explanation of principles of preservation based on properties of microorganisms, chemical, physical and enzymatic changes, traditional methods of preserving foods).
2) P1: Advances and trends in the field, advantages and limitations of new methods and approaches (e.g. hurdle theory, active packaging systems, mild physical methods of food processing, bacteriocins).
3) W1: Practical tasks to predict the changes in food under different processing and / or storage conditions, and to propose the optimization and corrective measures in production and distribution chain. It includes the implementation of selected physico-chemical, chemical and microbiological analyses of foods (in the case of packaged foods also inner atmosphere analysis) using modern analytical techniques and instruments.
4) W2: Independent project elaborated with respect to the dissertation theme