|
|
|
||
Předmět poskytuje studentům znalosti v oblasti průmyslových procesů používaných k zachycování oxidu uhličitého z plynů a ze spalin, jeho následnému čištění a zpracování do podoby vhodné pro dlouhodobé skladování v podzemí, či do podoby vhodné k využití jako surovina v chemickém a potravinářském průmyslu. Absolvováním předmětu získá student přehled o způsobech ekologického využívání paliv, které minimalizují produkci skleníkových plynů a vytváření základ pro dlouhodobě udržitelnou energetiku.
Poslední úprava: Ciahotný Karel (17.07.2019)
|
|
||
Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky. Klasifikace výsledků zkoušky dle Studijního a zkušebního řádu VŠCHT Praha v platném znění. Poslední úprava: Ciahotný Karel (24.10.2019)
|
|
||
přednášky Poslední úprava: Ciahotný Karel (24.10.2019)
|
|
||
1. Skleníkové plyny, jejich vlastnosti a přírodní zdroje. 2. Produkce skleníkových plynů z antropogenních zdrojů, skleníkový efekt. 3. Nejvýznamnější průmyslová odvětví produkující skleníkové plyny, možnosti snížení produkce vlivem primárních opatření. 4. Oxid uhličitý jako nejvýznamnější skleníkový plyn, přehled technologií zachycování CO2 (pre-, post-, Oxyfuel). 5. Technologie zachycování CO2 z paliva – základní schéma, přehled provozovaných technologií. 6. Technologie zachycování CO2 ze spalin – základní schéma, přehled provozovaných technologií. 7. Technologie Oxyfuel – základní schéma, pilotní jednotky. 8. Technologie vysokoteplotního odstraňování CO2 integrované do spalinového kotle. 9. Čištění a zkapalňování zachyceného CO2, jeho skladování a doprava k úložištím. 10. Metody ukládání CO2 do podzemí. 11. Postupy průmyslové výroby CO2 jako suroviny pro chemický a potravinářský průmysl. 12. Možnosti využití CO2 zachyceného ze spalin a topných plynů či jiných zdrojů jako chemické nebo potravinářské suroviny. 13. Výroba močoviny, methanolu a methanu z CO2. 14. Oblasti využití CO2 v potravinářském průmyslu. Poslední úprava: Ciahotný Karel (01.07.2019)
|