|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení principu purifikačních technik používaných při izolaci biomakromolekul. Cílem je naučit posluchače navrhnout správný purifikační postup pro cílovou biomakromolekulu a charakterizovat ji. Tyto vědomosti naleznou uplatnění v mnoha oborech.
Poslední úprava: Lipovová Petra (24.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Principy jednotlivých membránových, chromatografických a elektroforetických metod. Navrhnout primery potřebné pro přípravu rekombinantního proteinu. Navrhnout a optimalizovat postup na purifikaci proteinu. Poslední úprava: Lipovová Petra (15.06.2024)
|
|
||
Složení zkoušky, sestávající z písemné a ústní části. Poslední úprava: Lipovová Petra (24.01.2018)
|
|
||
Z: Bílková K., Králová B.: Izolace biomakromolekul, Vydavatelství VŠCHT, 1997, ISBN 80-7080-288 D: Janson J.C.: Protein Purification, Wiley, New York, 1998, ISBN 0471186260 D: Mikkelsen S.R.: Bioanalytical Chemistry, Wiley, New Jersey, 2016, ISBN 978-1-118-30254-5 D: Manz A., Dittrich P.S., Pamme N., Iossifidis D.: Bioanalytical Chemistry 2nd Edition, London, 2015, ISBN 978-1-78326-671-5 Poslední úprava: Lipovová Petra (15.06.2024)
|
|
||
1. Úvod - zdroje enzymů, dezintegrace, membránové procesy 2. Srážení, extrakce a centrifugace 3. Materiály pro elektroforetické a chromatografické metody 4. Základní rozdělení a instrumentace 5. Gelová permeační chromatografie 6. Ionexová chromatografie 7. Hydrofobní chromatografie a chromatografie na reversní fázi 8. Afinitní chromatografie 9. Rekombinantní proteiny, produkce a její úskalí 10.Tenkovrstvá chromatografie, sledování průběhu chromatografie a stanovení koncentrace bílkovin 11. Úvod do elektroforetických metod 12. Typy elektroforetických metod 13 14. Poslední úprava: Lipovová Petra (15.06.2024)
|
|
||
Přednášky v elektronické podobě zveřejněné na e-learning.vscht.cz Poslední úprava: Lipovová Petra (15.01.2018)
|
|
||
Biochemie I Poslední úprava: Lipovová Petra (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
2 / 3 | 56 / 84 |