PředmětyPředměty(verze: 972)
Předmět, akademický rok 2021/2022
  
Sladařství - M319008
Anglický název: Malting Technology
Zajišťuje: Ústav biotechnologie (319)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019 do 2025
Semestr: letní
Body: letní s.:4
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015847/sladarstvi.pdf?redirected
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc.
Záměnnost : N319012
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Cílem předmětu je seznámit studenta se sladařským procesem, který se sestává z máčení, klíčení a hvozdění. Důraz bude kladen zejména na výrobu ječného sladu, ale i sladu pšeničného a dalších typů sladů vyrobených z netradičních obilovin. Součástí předmětu jsou i další pivovarské suroviny - voda a chmel (chmelové výrobky, upravený chmel, chmelový extrakt).
Poslední úprava: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Literatura

Povinná:

  • Basařová, Gabriela, Psota, Vratislav, Šavel, Jan, Basař, Petr, Hartman, Ivo, Paulů, Richard, Basařová, Pavlína, Běláková, Sylvie, Kofroň, Petr, Kosař, Karel, Dostálek, Pavel, Kellner, Vladimír, Mikulíková, Renata, Čejka, Pavel. Sladařství, teorie a praxe výroby sladu, Druhé vydání. Praha: Havlíček Brain Team, 2023, s. ISBN 978-80-87109-73-1.

Poslední úprava: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Sylabus -

1. Historie, trendy a perspektivy sladařství. Kapacity. Přehled surovin.

2. Voda - složení, legislativa, úpravy. Technologické reakce iontů vody .

3. Chmel - rostlina, chemické složení, změny při skladování a zpracování.

4. Chmelové výrobky - pelety, extrakty, chemicky modifikované výrobky.

5. Ječmen - botanika, odrůdy, fyziologie ječného zrna.

6. Ječmen - chemické složení ječného zrna, technologické vlastnosti.

7. Sladovací proces - princip, blokové schéma, technologické postupy.

8. Příjem, čištění a skladování ječmene. Teorie a praxe máčení ječmene.

9. Teorie klíčení ječmene, fyziologické chemické změny ječného zrna.

10. Technologie klíčení - klasické a moderní sladovací postupy.

11. Teorie hvozdění zeleného sladu, fyziologické a chemické změny zrna.

12. Technologie hvozdění - klasické a moderní postupy.

13. Kvalitativní znaky sladu. Druhy sladu. Technická kontrola. Odpady.

14. Technická kontrola a legislativa. Zpracování odpadů.

Poslední úprava: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Studijní opory -

http://elearning.vscht.cz/

Poslední úprava: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

Orientovat se v problematice v rozsahu daného sylabu.

Na základě získaných znalostí navrhnout technologii pro výrobu určitého sladu a specifikaci pro použitou vodu a chmelové preparáty.

Poslední úprava: Dostálek Pavel (06.05.2025)
Studijní prerekvizity -

Chemické inženýrství

Poslední úprava: Dostálek Pavel (14.05.2025)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
Účast na seminářích 0.5 14
4 / 4 112 / 112
 
VŠCHT Praha