|
|
|
||
Předmět je zaměřen na vznik, využití a likvidaci odpadů zejména z potravinářství a souvisejících odvětvích. Studenti se seznámí se základními technologiemi likvidace odpadů jako je skládkování, spalování apod. stejně jako s biologickými způsoby zpracování odpadů jako jsou kompostování a methanizace. V předmětu budou popsány jednotlivé potravinářské technologie v souvislosti s odpady a vedlejšími produkty, které při dané výrobě vznikají a možnostmi jejich využití. Pozornost je věnována prevencí vzniku odpadů, třídění odpadů, druhotným surovinám, recyklaci a obalovým materiálům, případně dekontaminaci již postiženého prostředí. Probírána je i perspektiva bezodpadových technologií především v kombinaci s využitím moderních technologií. V neposlední řadě se budeme také zabývat čištěním odpadních vod, které vznikají v každém potravinářském průmyslu a úpravou surové vody na vodu pitnou, která je nezbytná ve všech výrobách. Nedílnou součástí předmětu jsou i přednášky zaměřené na odpady vzniklé průmyslovými haváriemi.
Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Popsat základní způsoby likvidace odpadu. Pojmenovat jednotlivé odpady z potravinářských výrob a popsat způsoby jejich využití nebo likvidace. Navrhnout možnosti využití odpadu jako druhotných surovin pro další výroby.
Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
|
|
||
Z: Marek M.; Opatová H.; Voldřich M.: Odpady a druhotné suroviny v zemědělsko-potravinářském komplexu, Svazek 32. 1. vyd. Ostrava, 1996, ISBN 80-7078-382-6. Z: Kuraš M.: Odpady, jejich využití a zneškodňování, Praha, Český ekologický ústav 1994, ISBN 80-85087-32-4. D: Oreopoulou V., Russ W.: Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry, svazek 3.1. Springer Science+Business Media, New York, LLC, 2007, ISBN-13: 978-0387-33511-7. D: Wang L. K., Hung Y., Lo H. H., Yapijakis C.: Waste Treatment in the Food Processing Industry. Tailor and Francis Group, Boca Raton, LLC, 2006, ISBN 0-8493-7236-4. Poslední úprava: Horsáková Iveta (09.07.2024)
|
|
||
1. Základní pojmy, vznik a druhy odpadů, nebezpečné odpady. 2. Zdroje energie. 3. Hygienické a toxikologické aspekty vzniku, využívání a zneškodňování odpadů. 4. Odpady z potravinářských výrob - výroba škrobu a mouky, zpracování ovoce a zeleniny. 5. Odpady z potravinářských výrob - tabákový průmysl, výroba kávy, čaje, kakaa a čokolády. 6. Odpady z potravinářských výrob – mlékárenský a tukový průmysl. 7. Odpady z potravinářských výrob – cukrovarnický, pivovarnický, lihovarnický a vinařský průmysl. 8. Odpady z potravinářských výrob - masný průmysl, kafilerní zpracování odpadu. 9. Odpady z potravinářských výrob - nealkoholické nápoje. Úprava pitné vody. 10. Likvidace odpadu: skládkování, solidifikace. 11. Likvidace odpadu: spalování, pyrolýza. 12. Biologické procesy likvidace odpadů: kompostování, čištění odpadních vod, methanizace. 13. Odpady vzniklé haváriemi a dekontaminace prostředí. 14. Prevence vzniku odpadů, třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace, obalové materiály.
Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
|
|
||
potravinářské technologie, organická chemie Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
|