|
|
|
||
Předmět je zaměřen na systémy řízení kvality a zdravotní nezávadnosti při výrobě a distribuci potravin. V rámci předmětu jsou vyučovány principy systému kritických kontrolních bodů (HACCP) a požadavky dalších norem uplatňujících se v managementu bezpečnosti potravin. (ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9001 aj.)
Při výuce a praktických úkolech si studenti osvojí postupy zavádění požadavků norem a systémů HACCP u provozovatelů potravinářských podniků. Posluchači se na praktických příkladech seznámí s postupy analýzy nebezpečí a řízením rizika a řešením krizových situací při výrobě a distribuci potravin. Během výuky si osvojí základní postupy a pravidla pro auditování systému jakosti a bezpečnosti potravin.
Poslední úprava: Pivoňka Jan (09.09.2020)
|
|
||
Studenti budou umět: Pochopit základní principy potravinového práva EU a ČR. Orientovat v systemech řízení jakosti a bezpečnopsti potravin používaných u provozovatelů potravinářských podniků. Provést analýzu nebezpečí a analýzu rizik při výrobě a distribuci potravin. Závést systém kritických kontrolních bodů u provozovatelů potravinářských podniků. Samostatně řešit krizové situace vznikající při výrobě a distribuci potravin. Zavádět požadavky norem a standardů (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, norem řady ISO 9000) u provozovatelů potravinářských podniků. Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
R:Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis, Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, Enfield Pub & Distribution Company,2009, ISBN: 9086861164. A:Norma IFS Food - příručka pro úspěšný audit, M.Šuška, ISBN: 978-80--905301-0-2 Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
|
|
||
Systém řízení, GHP, GMP Právní prostředí a přehled legislativy v ČR a EU Závazek managementu, řízení procesů, řízení dokumentů a záznamů Nebezpečí z potravin (mikrobiologická, chemická a fyzikální) a ovládací opatření, falšování potravin Požadavky na infrastrukturu + hygienický design + GHP Privátní normy prvovýroba – Global GAP HACCP - základní principy HACCP II - postup zavádění Měření, řízení a regulace procesů, metrologie Analytické zkoušení, řízení laboratoře Řízení neshod a reklamací, řízení krizí a stahování výrobků z thu, obrana závodu Audit systému kvality, inspekce provozu
Poslední úprava: Pivoňka Jan (09.09.2020)
|
|
||
E-learning https://ec.europa.eu/food/overview_en https://mygfsi.com/ Poslední úprava: Pivoňka Jan (09.09.2020)
|
|
||
Chemie potravin, Principy úchovy a balení potravin Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.4 | 12 | ||
Účast na přednáškách | 1.3 | 36 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.4 | 12 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.6 | 46 | ||
Účast na seminářích | 0.2 | 6 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |