PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2021/2022
  
Technologie masa II - M324013
Anglický název: Meat Technology II
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2021 do 2021
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů při zpracování masa a výrobě masných výrobků na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Sledovat, řídit a kontrolovat technologii zpracování masa a produkci masných výrobků na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Literatura -

Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0

Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava, 494 stran, ISBN 978-80-7418-086-6.

D: Hui Y. H.: Handbook of Meat and Meat Processing, CRC Press, 2012, 958 stran, ISBN 978-1-4398-3684-2

D: Feiner, G. Meat Products Handbook - Practical Science and Technology. Woodhead Publishing, 2006, 672 stran, ISBN 978-1-84-569172-1

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
Sylabus - angličtina

1. Meat production, overview and distribution of meat products

2. Structure and sustainability of meat products

3. Raw materials for the production of meat products, production meat, calculation of meat content

4. Additives and spices used in the production of meat products

5. Methods and purpose of salting in the production of meat products

6. Grinding and mixing of meat products

7. Punching and shaping of meat products

8. Heat treatment of meat products

9. Smoking of meat products.

10. Drying of meat products

11. Slicing, packaging and distribution of meat products

12. Technology of production of heat-treated meat products

13. Technology of production of durable meat products

14. Technology of canning and semi-canning production

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Studijní opory

https://e-learning.vscht.cz/

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie.

Chemické inženýrství I a II. Technologie masa I. Principy úchovy potravin. Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
 
VŠCHT Praha