SubjectsSubjects(version: 953)
Course, academic year 2015/2016
  
Basic Human Nutrition and Nutritional Policy - N323005
Title: Základy výživy a výživová politika
Guaranteed by: Department of Food Analysis and Nutrition (323)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2010
Semester: both
Points: 3
E-Credits: 4
Examination process:
Hours per week, examination: 2/0, Ex [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: cancelled
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Additional information: http://web.vscht.cz/reblovaz/
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D.
Interchangeability : Z323005
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět Základy výživy a výživová politika je primárně určen studentům všech studijních oborů studijního programu Potravinářství a biotechnologie (jako povinný předmět vyučovaný v 1. semestru studia; studentům studijního programu Potravinářská a biochemická technologie je určen analogický předmět Výživa a výživová politika, vyučovaný ve vyšších ročnících a navazující již na předchozí znalosti získané zejména v předmětech Chemie potravin a Biochemie I). Variantně je pak tento předmět nabízen jako volitelný předmět studentům všech ostatních fakult (s výjimkou FPBT). Předmět Základy výživy a výživová politika poskytuje studentům základní informace z oblasti výživy člověka a některých příbuzných oblastí. Vzhledem k zařazení tohoto předmětu do studijních plánů nejsou u studentů předpokládány žádné předchozí znalosti z dané oblasti (s výjimkou základních (středoškolských) znalostí z obecné, anorganické a organické chemie). Pro studenty detailněji se zajímající o problematiku výživy člověka jsou doporučeny také navazující předměty, vyučované především pro studijní obor Potraviny a výživa, a to zejména předměty Dietologie a Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy. Pro pochopení širších souvislostí (zejména například změn jednotlivých živin při průmyslovém a kulinárním zpracování potravin) je nezbytné propojení znalostí získaných v rámci předmětu Základy výživy a výživová politika se znalostmi získanými v rámci dalších předmětů, a to zejména předmětů Základy chemie potravin, Technologie přípravy stravy a/nebo dalších technologických předmětů (volených podle zájmů studenta, např. Technologie mléka a tuků, Konzervárenství a technologie masa a další předměty). Schopnost pracovat se získanými informacemi si pak studenti mohou ověřit v individuálních projektech řešených v rámci předmětů Zpracování potravinářských (biologických) informací a Projekt programu potravinářství a biotechnologie I-IV.
Last update: REBLOVAZ (29.08.2006)
Literature - Czech

základní:

Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy a výživová politika, VŠCHT, Praha 2002.

doplňková:

Velíšek J.: Chemie potravin, OSSIS, Tábor 2002.

Last update: REBLOVAZ (29.08.2006)
Syllabus - Czech

1. Úvod do předmětu. Organizace výuky. Základní terminologie. Funkce stravy.

2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.

3. Význam bílkovin ve výživě.

4. Význam sacharidů ve výživě.

5. Význam lipidů ve výživě.

6. Stravování a kardiovaskulární choroby.

7. Minerální látky a stopové prvky.

8. Vitaminy.

9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.

10. Rizika spojená s výživou a se stravováním.

11. Stravování zdravé populace.

12. Kvalita stravování v ČR. Výživová politika.

13. Zhodnocení vybraných stravovacích systémů.

14. Úvod do dietologie.

Last update: REBLOVAZ (29.08.2006)
 
VŠCHT Praha