Last update: Jahoda Milan doc. Dr. Ing. (20.08.2013)
The subject deals with describing processes and equipments of chemical, pharmaceutical and food industries. Students are acquainted with the computational procedures for the balance of matter and energy, the basics of hydrodynamic, heat and diffusion processes, including the principles of calculation of chemical reactors.
Last update: Jahoda Milan doc. Dr. Ing. (01.11.2012)
Předmět se zabývá popisem procesů probíhajících v aparátech a zařízení chemického, farmaceutického a potravinářského průmyslu. Studenti se zde seznámí s výpočetními postupy při bilancování hmoty a energie, se základy hydrodynamických, tepelných, difúzních procesů a s principy výpočtů chemických reaktorů.
Aim of the course -
Last update: Jahoda Milan doc. Dr. Ing. (20.08.2013)
Students will be able to:
Solve the material and energy balances for the basic units of chemical, food and pharmaceutical industry.
Know the principles of hydro-mechanical, heat and mass transfer processes from chemical-engineering point of view.
Last update: Jahoda Milan doc. Dr. Ing. (08.11.2012)
Studenti budou umět:
Samostatně řešit základní materiálové a energetické bilance spojené s aparáty a zařízeními chemického, potravinářského a farmaceutického průmyslu.
Znát principy hydromechanických, tepelných, difuzních a chemických procesů z chemicko-inženýrského hlediska.
Literature -
Last update: Jahoda Milan doc. Dr. Ing. (20.08.2013)
R:McCabe W.L, Smith J., Harriott P.: Unit Operations of Chemical Engineering, McGraw-Hill Professional, 2005, ISBN 0072848235
A:Couper J. R.: Chemical process equipment : selection and design, Elsevier Butterworth-Heinemann, 2010, ISBN 0123725062
Last update: Jahoda Milan doc. Dr. Ing. (08.11.2012)
Z:Schreiberová L. a kol.,Chemické inženýrství I,VŠCHT Praha,2011,9788070807781.