Výuka naváže na základy získané v předmětu senzorická analýza, akcentováno bude praktické použití, vlastní posuzování a práci panelu, vyhodnocování dat. Prezentovány jsou nejnovější trendy v dané oblasti i možnosti komplementární instrumentální analýzy.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Special sensory analysis will deepen the knowledges of the basic course, but will focus more on practical use, evaluation and work panel, evaluating data and new findings. The latest trends in the field and the possibilities of complementary instrumental analysis are presented.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Student bude umět:
Samostatně navrhnout senzorické hodnocení
Zvolit danou metodu
Přípravit hodnotící panel
Zpracovat výsledky hodnocení
Vypracovat závěrečnou zprávu o hodnocení
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Student will be able to:
Design a sensory evaluation
Select the method
Prepare evaluation panel
Process evaluation results
Prepare a final report on the evaluation
Literatura -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Lawless H.T., and Heymann H., 2010, Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices, Springer
A: Guichard E., Salles C., Morzel M., Le Bon A., 2016, Flavour: From Food to Perception, Wiley-Blackwell
A: Choi N., Han J.H., 2015, How Flavor Works: The Science of Taste and Aroma, Wiley-Blackwell
A: Krautwurst D., 2016, Taste and Smell (Topics in Medicinal Chemistry), Springer
A: Rogers L., 2017, Discrimination Testing in Sensory Science: A Practical Handbook Woodhead Publishing
Studijní opory -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://web.vscht.cz/dolezala/
http://web.vscht.cz/panovskz/
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://web.vscht.cz/dolezala/
http://web.vscht.cz/panovskz/
Metody výuky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na zvolené téma, samostudium a konzultace.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Lectures of teachers, student presentations on a selected topic, self-study and consultations.
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
There are none
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
První část předmětu je věnována přípravě senzorického panelu posuzovatelů a jejich výcviku. V praktické části jsou trénovány rozdílové, preferenční a popisné zkoušky.
V druhé části je pozornost zaměřena na významné potravinářské komodity, především mléčné, masné a pekařské výrobky, jejich hodnocení popisnými zkouškami, a pokrývá též senzorické hodnocení pro kontrolu kvality potravinářských surovin a výrobků.
Třetí část předmětu se zabývá vztahem mezi instrumentálními a senzorickými daty a statistickou analýzou dat.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The first part of the subject is devoted to the preparation of the sensory panel of assessors and their training. Differential, preferential and descriptive tests are practiced in the practical part.
In the second part, attention is focused on important food commodities, especially milk, meat and bakery products, their evaluation by descriptive tests, and also covers sensory evaluation for quality control of food raw materials and products.
The third part of the subject deals with the relationship between instrumental and sensory data and statistical analysis of data.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
there are none
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Źádné nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
there are none
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Hodnocená prezentace aktuálního tématu z oblasti senzorické analýzy
Ústní zkouška
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Evaluated presentation of the current topic from the field of sensory analysis