|
|
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Studenti budou umět:
|
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Z: Püssa T. Principles of Food Toxicology, CRC Press, 2007, ISBN 0849380901 Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8 |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
http://www.who.int/en/
http://www.efsa.europa.eu/ |
|
||
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
V rozsahu sylabu. |
|
||
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů. 2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů. 3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace. 4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí. 5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny. 6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva). 7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů. 8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty). 9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny. 10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu. 11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách. 12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost. 13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství. 14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty. |
|
||
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Nejsou vyžadovány. |
|
||
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (28.01.2018)
Vypracování a obhájení semestrálního projektu.
Písemná a ústní zkouška. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |