PředmětyPředměty(verze: 952)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Základy výživy a výživová politika - N323005
Anglický název: Basic Human Nutrition and Nutritional Policy
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2010
Semestr: oba
Body: 3
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 2/0, Zk [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Další informace: http://web.vscht.cz/reblovaz/
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D.
Záměnnost : Z323005
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět Základy výživy a výživová politika je primárně určen studentům všech studijních oborů studijního programu Potravinářství a biotechnologie (jako povinný předmět vyučovaný v 1. semestru studia; studentům studijního programu Potravinářská a biochemická technologie je určen analogický předmět Výživa a výživová politika, vyučovaný ve vyšších ročnících a navazující již na předchozí znalosti získané zejména v předmětech Chemie potravin a Biochemie I). Variantně je pak tento předmět nabízen jako volitelný předmět studentům všech ostatních fakult (s výjimkou FPBT). Předmět Základy výživy a výživová politika poskytuje studentům základní informace z oblasti výživy člověka a některých příbuzných oblastí. Vzhledem k zařazení tohoto předmětu do studijních plánů nejsou u studentů předpokládány žádné předchozí znalosti z dané oblasti (s výjimkou základních (středoškolských) znalostí z obecné, anorganické a organické chemie). Pro studenty detailněji se zajímající o problematiku výživy člověka jsou doporučeny také navazující předměty, vyučované především pro studijní obor Potraviny a výživa, a to zejména předměty Dietologie a Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy. Pro pochopení širších souvislostí (zejména například změn jednotlivých živin při průmyslovém a kulinárním zpracování potravin) je nezbytné propojení znalostí získaných v rámci předmětu Základy výživy a výživová politika se znalostmi získanými v rámci dalších předmětů, a to zejména předmětů Základy chemie potravin, Technologie přípravy stravy a/nebo dalších technologických předmětů (volených podle zájmů studenta, např. Technologie mléka a tuků, Konzervárenství a technologie masa a další předměty). Schopnost pracovat se získanými informacemi si pak studenti mohou ověřit v individuálních projektech řešených v rámci předmětů Zpracování potravinářských (biologických) informací a Projekt programu potravinářství a biotechnologie I-IV.
Poslední úprava: REBLOVAZ (29.08.2006)
Literatura

základní:

Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy a výživová politika, VŠCHT, Praha 2002.

doplňková:

Velíšek J.: Chemie potravin, OSSIS, Tábor 2002.

Poslední úprava: REBLOVAZ (29.08.2006)
Sylabus

1. Úvod do předmětu. Organizace výuky. Základní terminologie. Funkce stravy.

2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.

3. Význam bílkovin ve výživě.

4. Význam sacharidů ve výživě.

5. Význam lipidů ve výživě.

6. Stravování a kardiovaskulární choroby.

7. Minerální látky a stopové prvky.

8. Vitaminy.

9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.

10. Rizika spojená s výživou a se stravováním.

11. Stravování zdravé populace.

12. Kvalita stravování v ČR. Výživová politika.

13. Zhodnocení vybraných stravovacích systémů.

14. Úvod do dietologie.

Poslední úprava: REBLOVAZ (29.08.2006)
 
VŠCHT Praha