|
|
|
||
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie.
Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách. Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
Základní Kadlec P. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava 2012. ISBN 978-80-7418-086-6
Doplňková Palatý Z. a kol: Membránové procesy. VŠCHT, Praha 2012. ISBN 978-80-7080-808-5 Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
Výuka je prováděna formou přednášek (celkem 28 hodin) a cvičení (14 hodin). Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních, předmět je zakončen písemnou zkoušku. Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
1. Sdílení hmoty, extrakce, difúzní pochody 2. Krystalizace, nukleace a srážení 3. Distribuce částic, granulometrická analýza 4. Sdílení tepla, neustálené sdílení tepla 5. Záhřev, chlazení, odpařování, zmrazování, fluidní procesy 6. Termofyzikální vlastnosti potravin a surovin 7. Separace, membránové procesy, elektrodialýza 8. Separace na ionexech a gelech, chromatografická separace 9. Reologie, základní typy reologického chování, ideální Reometrie 10. Metody a měření reologických vlastností látky 11. Reologické chování reálných látek, reologie nenewtonských medií 12. Desintegrace pevných hmot, mletí, drcení 13. Sedimentace, disperzní soustavy 14. Odstřeďování, aplikace v potravinářském průmyslu Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
Odborné články z databází: SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
Chemical Engineering I Physical Chemistry I Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |