|
|
|
||
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky. Poslední úprava: Schulzová Věra (22.01.2018)
|
|
||
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze) Z: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách... (v platném znění) Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze) Z: Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, Key Publishing, Ostrava 2014. ISBN 978-80-7418-208-2 Poslední úprava: Schulzová Věra (13.09.2023)
|
|
||
V rozsahu sylabu Poslední úprava: Schulzová Věra (22.01.2018)
|
|
||
1. Potravinové právo národní a EU: principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost za vady, falšování a ochrana spotřebitele. 2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje. 3. Strategie bezpečnosti potravin - vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. Zákon o veřejném zdraví. 4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky; ochrana před falšováním, GMO. 5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv. 6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin. 7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe. 8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti 9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení. 10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin. 11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin. 12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření. 13. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků. 14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, udržitelný potravinový systém (SFS), chemická legislativa (nařízení REACH) a potraviny. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (15.09.2023)
|
|
||
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.szpi.gov.cz/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ Poslední úprava: Schulzová Věra (13.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: Orientovat se v právních předpisech a technických normách v oblasti výroby a distribuce potravin, samostatně vyhledat relevantní právní texty (národní a evropské) a porozumnět jim, Uplatňovat v praxi základní povinnosti a odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků, Navrhovat a interpretovat informace o potravinách poskytované spotřebitelům, Orientovat se v systémech kontroly kvality, bezpečnosti a autenticity potravin. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (29.01.2018)
|
|
||
Žádné - nejsou vyžadovány Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 25 |
Ústní zkouška | 75 |