|
|
|
||
Polysacharidy jsou obnovitelným zdrojem přírodní zdroj polymerů, které mají široké uplatnění v potravinářství, papírenském, stavebním a chemickém průmyslu. Studenti jsou v rámci předmětu seznámeni se zdroji, strukturou a fyzikálními vlastnostmi polysacharidů a jejich oligomerů. Dále jsou vysvětleny fyzikálně-chemické metody, které slouží k analýze polysacharidů. Podstatná část přednášek je věnována aplikacím a nutričnímu významu polysacharidů v potravinách a využití v biokompatibilních potravinářských obalech.
Poslední úprava: Kubová Petra (01.02.2018)
|
|
||
Z: Stephen A.M., Food Polysaccharides and Their Applications, CRC Press, 2006, 978-0824759223 D: Walter R.H., Polysaccharide Association Structures in Food, CRC Press, 1998, 978-0824701642 Poslední úprava: Kubová Petra (01.02.2018)
|
|
||
1. Budoucnost a historie polysacharidů 2. Typy polysacharidů a jejich zdroje, strukturní rozmanitost a konformace polysacharidů, homo- a heteropolysacharidy, přirozené komplexy polysacharidů s dalšími látkami (bílkoviny, polyfenoly, kationty kovů) 3. Biosyntéza a odbourávání polysacharidů v rostlinných a živočišných buňkách 4. Fyziologické vlastnosti polysacharidů 5. Struktura polysacharidů a jejich fyzikálně-chemické vlastnosti 6. Analýza polysacharidů, primární struktura, určení typu vazeb a molekulové hmotnosti. 7. Chemická modifikace polysacharidů, oligomery - produkty jejich degradace, deriváty polysacharidů obsahující skupiny hydrofobní a hydrofilní a s elektrickým nábojem, komplexace a konjugace polysacharidů a jejich derivátů s dalšími molekulami a ionty kovů. 8. Přirozený obsah, nutriční význam a úloha polysacharidy v potravinách 9. Aplikace polysacharidů v potravinách jejich a úloha jako zahušťovadla, gelotvorné látky a plnidla. 10. Úloha polysacharidů, jejich derivátů a oligomerů v potravinových doplňcích 11. Využití polysacharidů, jejich derivátů a oligomerů v dalších odvětvích průmyslu (papírenský a textilní průmysl, tekuté krystaly, nanokompozity, biodegradabilní plasty, agrochemie, kosmetika, lepidla, výbušniny a polymery s cílenými vlastnostmi) 12. Sladidla na bázi škrobu (maltodextriny, glukózové, maltózovoé a glukózofruktózové sirupy, krystalická glukosa a fruktosa), složení, vlastnosti 13. Cyklodextriny - vlastnosti a použití 14. Využití polysacharidů v ekologii (obnovitelné zdroje energie, flokulanty k čištění odpadních vod, biopaliva druhé generace) Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
Food Sciences and Technology Abstracts Časopis: Carbohydrate Polymers Časopis: Food Hydrocolloids Poslední úprava: Kubová Petra (01.02.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Na základě struktury polysacharidu navrhnout jeho použití v potravinách Samostatně se rozhodnout, který polysacharid je vhodný jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo gelotvorný prostředek v potravinách Samostatně zvážit nutriční benefit určitého potravinářského výrobku nebo doplňku Samostatně navrhnout metody, které objasní strukturu polysacharidu Poslední úprava: Kubová Petra (01.02.2018)
|
|
||
Biochemie I a II, Organická chemie, Chemie potravin Poslední úprava: Kubová Petra (01.02.2018)
|