|
|
|
||
Náplní předmětu jsou základní okruhy popisující chemické reakce významných složek potravinářských komodit, které probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování potravin, a které vedou ke změnám nutriční, senzorické a hygienicko-toxikologické jakosti.
Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět
Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Úspěšné absolvování zkoušky. V průběhu semestru studenti píší obvykle tři průběžné testy, jejichž úspěšné absolvování je povinné a k výsledkům se významně přihlíží u zkoušky. Individuální projekty nejsou povinné, ale studenti mohou takto získat bonusové ohodnocení. Zkouška probíhá formou zkouškového (závěrečného) testu, který může být v ústní části doplněn o diskusi nad jednotlivými otázkami. Poslední úprava: Cejpek Karel (08.05.2018)
|
|
||
Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J., Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459. Z: Velíšek J., The Chemistry of Foods, Wiley-Blackwell, Chichester, 2014, 9781118383841. D: Boekel, M.A.J.S. van, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2009, 9781574446142. D: McMurry J.: Organická chemie, VUT Brno, VŠCHT Praha, 2007, 9788021432918. D: Velíšek J, Cejpek K., Biosynthesis of Food Components, OSSIS, Tábor, 2008, 9788086659121. D: Wong, D.W.S., Mechanism and Theory in Food Chemistry, Second Edition, Springer IP, 2017, 978-3-319-50766-8 (eBook).
Poslední úprava: Cejpek Karel (17.05.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (02.02.2018)
|
|
||
1. Reakce lipidů: volné radikály, ochranné mechanismy. 2. Reakce lipidů: mechanismus oxidace singletovým a tripletovým kyslíkem. 3. Reakce lipidů: mechanismus autooxidace, tvorba hydroperoxidů. 4. Reakce lipidů: sekundární reakce hydroperoxidů. 5. Reakce lipidů: termický rozklad, hydrolýza, senzorické a hygienické aspekty. 6. Reakce sacharidů: reakce karbonylové skupiny a poloacetalového hydroxylu. 7. Reakce sacharidů: isomerace, přesmyky, oxidace, aldolizace. 8. Reakce sacharidů: reakce hydroxylových skupin. 9. Maillardova reakce: vznik glykosylaminů a aminodeoxycukrů. 10. Maillardova reakce: rozkladné produkty cukrů a jejich reakce. 11. Reakce sacharidů: senzorické, nutriční a hygienické aspekty. 12. Reakce proteinů: hydrolýza, oxidace, redukce, eliminační reakce. 13. Reakce proteinů: reakce se složkami potravin. 14. Reakce vitaminů při zpracování a skladování potravin.
Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
http://mms02.vscht.cz/vyuka http://mms02.vscht.cz/ http://lib-c.vscht.cz/ http://www.sciencedirect.com/ http://mms02.vscht.cz/chemreakce Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Znalosti Chemie potravin na úrovni bakalářského stupně, znalosti Organická chemie na úrovni bakalářského stupně. Poslední úprava: Cejpek Karel (17.05.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 2 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0 | 1 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.8 | 21 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.1 | 4 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |