Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Předmět zahrnuje komplexní pohled na tradiční mikrobiální biotechnologie jako jsou lihovarství, výroba droždí a mikrobiální biomasy, produkce organických kyselin pomocí mikroorganismů a další. Jednotlivé technologie jsou představeny od surovin a jejich zpracování, přes mikroorganismus a jeho požadavky na růst a produkci daného metabolitu, dále bioinženýrské uspořádání procesu (jednotlivé jednotkové operace) až po separační a purifikační procesy a likvidací/využití odpadů. Zdůrazněny jsou i legislativní požadavky na jednotlivé výroby.
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
The subject includes the complex perception of traditional microbial biotechnologies such as ethanol production, bakery yeast and microbial biomass cultivation, microbial production of organic acids and others. Each technology comprises feedstock processing, microorganism and its requirements on growth and production of metabolites, process design (unit operations), separation plus purification techniques and waste processing. Legislation of individual processes is also covered.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Studenti se budou umět orientovat v problematice tradičních mikrobních technologií, pochopí základní společnou strukturu všech těchto technologií a dokážou navrhnout obecný biproces. Z jednotlivých technologií si odnesou komplexní pohled na danou problematiku, spíše než detaily jednotlivých technologií.
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
Students will orientate in problematics of traditional microbial technologies, will understand basic common structure of all these technologies and could design general bioprocess. They will obtain rather complex insight into given topic than knowing details of individual technologies.
Literatura -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
D:Handbook on Bioethanol, Ed. C.E.Wyman, Taylor&Francis, London 1996,1-56032-553-4
D:P. Johnson-Green: Introduction to Food Biotechnology, CRC Press, 2002,0-8493-1152-7
D:Biotechnology Vol. 3, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1993 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
D:Biotechnology Vol. 6, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1996 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
D:Biotechnology Vol. 9, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1995 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
D:Handbook on Bioethanol, Ed. C.E.Wyman, Taylor&Francis, London 1996,1-56032-553-4
D:P. Johnson-Green: Introduction to Food Biotechnology, CRC Press, 2002,0-8493-1152-7
D:Biotechnology Vol. 3, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1993 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
D:Biotechnology Vol. 6, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1996 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
D:Biotechnology Vol. 9, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1995 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
Studijní opory
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
http//eso.vscht.cz
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Suroviny pro mikrobiální technologie, zemědělské plodiny a jejich zpracování, využití lignocelulosových materiálů a odpadů různého typu pro mikrobiální technologie
Bioinženýrské aspekty technologií - sterilizace, kultivace různých typů, separace biomasy, separace a purifikace produktů
Průmyslové mikroorganismy - uchovávání, izolace, šlechtění, cílené modifikace
Legislativa mikrobiálních technologií - HACCP, správná výrobní praxe, práce s GMO
Lihovarství - produkce bioetanolu, výroba destilátů a lihovin, lihoviny vyráběné studenou cestou
Výroba pekařského droždí a mikrobiální biomasy pro krmné účely, lidskou výživu, kosmetiku a farmacii, pěstování jednobuněčných řas a jedlých hub
Produkce kyseliny octové, mléčné, citronové, jantarové a dalších pomocí mikroorganismů
Výroba aminokyselin - produkce pomocí divokých, mutantních a geneticky modifikovaných mikroorganismů
Výroba tradičních asijských fermentovaných potravin - sojová omáčka, miso, sufu a další
Aerobní a anaerobní čištění odadních vod, produkce bioplynu, čištění odpadních plynů
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Feedstock for microbial technologies, agricultural crops and their processing, use of lignocellulosic materials and different types of waste
Bioengineering aspects of technologies – sterilization, various cultivations, biomass separation, separation and purification of products
Legislation of microbial technologies – HACCP, GMP, GMO
Bioethanol production, production of spirits, distillates
Bakery yeast production, production of microbial biomass for human consumption, feeding animals and other purposes, algae cultivation, mushroom production
Production of acetic, lactic, citric, succinic and other acids by microorganisms
Amino acids production by wild, mutant and modified bacteria
Production of traditional Asian fermented foods – soya sauce, miso, sufu and others
Aerobic and anaerobic treating of waste water, biogas production, purification of waste gas
Vstupní požadavky - angličtina
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
http//eso.vscht.cz
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
mikrobiologie, bioinženýrství
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
microbiology, bioengineering
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)
ústní zkouška
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (17.09.2023)