Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Předmět je zaměřen na seznámení studentů se základními kosmetickými surovinami, především tenzidy, jejich fyzikálně chemickým chováním a možnostmi analýzy; formami kosmetických výrobků; výrobou tekutých kosmetických prostředků a emulzních kosmetických prostředků; legislativními požadavky při výrobě kosmetických prostředků a působením kosmetických prostředků na pokožku.
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
The course focuses on the introduction of basic cosmetic raw materials, mainly surfactants, their physical chemical behavior and possibilities of analysis; of different forms of cosmetic products; of manufacture of liquid and emulsion cosmetic products; of legislative requirements in the manufacture of cosmetics and of effects of cosmetic products on the skin.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Studenti budou umět:
orientovat se ve složení kosmetických prostředků
základní teoretické znalosti o tenzidech, emulgátorech, emolientech, humektantech a jiných látkách používaných v kosmetickém průmyslu
připravit základní formy kosmetických prostředků
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Students will be able to:
Orientate themselves in the composition of cosmetics.
Have basic theoretical knowledge of surfactants, emulsifiers, emollients, humectants and other substances which are used in cosmetics industry.
Prepare basic forms of cosmetic products.
Literatura -
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Z: Hojerová J., Škultétyová K.: Materiály, SPN, Bratislava, 2007, 978-80-10-01261-9
D: Paye M., Barel A.O., Maibach H.I.: Handbook of Cosmetic Science and Technology, Taylor and Francis, Boca Raton, 2006,978-1-57444-824-5
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
R: Hojerová J., Škultétyová K.: Materiály, SPN, Bratislava, 2007, 978-80-10-01261-9
A: Paye M., Barel A.O., Maibach H.I.: Handbook of Cosmetic Science and Technology, Taylor and Francis, Boca Raton, 2006,978-1-57444-824-5
Studijní opory -
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Studijní materiály budou k dispozici zapsaným studentům v tištěné podobě.
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Course materials will be available to enrolled students in printed form.
Sylabus -
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
1, Kůže, základní pojmy
2, Kategorizace kosmetických prostředků
3, Tenzidy a emulgátory
4, Technologie výroby kosmetických prostředků
5, Kosmetická mikrobiologie. Konzervanty
6, Toaletní mýdla, šampony, tekutá mýdla, sprchové gely apod.
7, Kosmetická mléka a krémy
8, Dekorativní kosmetika
9, Deodoranty, antiperspiranty. Kolínské vody a parfémy
10, Opalovací mléka a oleje
11, Legislativa a obalové materiály
12, Příprava a hodnocení kosmetického mycího prostředku
13, Příprava a hodnocení kosmetického emulzního prostředku
14, Analytické, reologické metody pro hodnocení kosmetických výrobků, měření kožních parametrů
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
1. Skin. Introduction of cosmetics
2. Categorization of cosmetic products
3. Surfactants and emulsifiers
4. Technology of manufacture of cosmetic products
5. Microbiology in cosmetics. Preservatives
6. Soaps, shampoos, liquid soaps, shower gels
7. Cosmetic milks and creams
8. Decorative cosmetics
9. Deodorants, antiperspirants. Eau de Toilette, perfumes
10. Sun milks and oils
11. Legislative and packaging
12. Production and evaluation of cosmetic washing product
13. Production and evaluation of emulsion product
14. Analytical, rheological methods for evaluation of cosmetic products, skin parameters
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (06.01.2018)
žádné
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (06.01.2018)
no
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D. (16.09.2022)
Předmět je zakončen zkouškou, která se skládá z písemného testu a ústní zkoušky. Zápočet student získá po vypracování indiv. projektu.