Předmět je zaměřen na sledování chemické a mikrobiologické bezpečnosti potravin. Charakterizuje jednotlivé skupiny nežádoucích látek event. mikroorganismů v potravinách a potravinářských surovinách s důrazem na metody stanovení koncentrace (počet) těchto látek (mikroorganismů). Seznamuje studenty s příslušnou legislativou ČR a EU. Dále jsou probírány možnosti snížení či odstanění jmenovaných kontaminantů z potravního řetězce.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
The course is focused on chemical and microbiological food safety. Various groups of chemicals and micro-organisms in food and food raw materials is described, with accent on determination of a number of these compounds (micro-organisms). Also the relevant Czech and EU legislation is introduced. several possibilities how to reduce or eliminate some mentioned contaminants from the food chain are also discussed.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Studenti budou umět:
Posoudit chemickou a mikrobiologickou nezávadnost potravin
Navrhnout postupy jak elimonovat možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Students will be able to:
assess chemical and microbiological food safety.
propose the procedures to eliminate the possibilities of formation of undesirable compounds in food during food processing and storage.
Literatura -
Poslední úprava: Purkrtová Sabina Ing. Ph.D. (29.01.2018)
R: Demnerová K., Kadavá J., Melenová I., Pazlarová J., Purkrtová S., Sýkorová H., Turoňová H., Zdeňková K. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. VŠCHT vydavatelství, Praha 2016, 122 str., ISBN 9788070809570.
Studijní opory -
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
http://www.efsa.europa.eu/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.szpi.gov.cz/
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
http://www.efsa.europa.eu/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.szpi.gov.cz/
Požadavky ke kontrole studia -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Within the extent of the syllabus.
Sylabus -
Poslední úprava: Purkrtová Sabina Ing. Ph.D. (29.01.2018)
1. Potravinářská legislativa ČR, mikrobiologická bezpečnost potravin a Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických požadavcích na potraviny.
2. HACCP - úloha mikrobiologa a technologa.
3. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů I.
4. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů II.
5. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP.
6. Metody stanovení mikroorganismů - přehled.
7. Antimikrobiální látky a jejich užití v potravinářských technologiích
8. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR
9. Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence.
10. Látky přídatné (aditiva) - charakterizace hlavních skupin.
11. Potravinové kontaminanty - vstup do potravních řetězců, mechanismy přenosu.
12. Organické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.
13. Anorganické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.
14. Přírodní toxiny, mykotoxiny, produkty z organického zemědělství.
Poslední úprava: Purkrtová Sabina Ing. Ph.D. (29.01.2018)
1. Food legislation of the Czech Republic, microbiological criteria for food safety and Commission Regulation (EC) No 2073/2005 on microbiological criteria for foodstuffs.
2. HACCP - the role of the microbiologist and technologist.
3. Characterisation of undesirable microorganisms I.
4. Characterisation of undesirable microorganisms II.
5. Good Laboratory Practice (GLP), Standard Operation Procedures (SOP).
6. Methods for determination of microorganisms - an overview.
7. Antimicrobial agents and their use in food technology
8. Main groups of chemical contaminants in food in the context of food legislation of the Czech Republic
9. Health risks associated with the dietary exposure to toxic and anti-nutritive substances, possibilities of prevention.
10. Additives - characterization of the main groups.
11. Food contaminants - enter to the food chains, mechanisms of their transfer.
12. Organic contaminants - characterization of the main groups.
13. Inorganic contaminants - characterization of the main groups.
14. Natural toxins, mycotoxins, products from organic agriculture.
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Mikrobiologie, Chemie potravin
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Microbiology, Food Chemistry
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Vypracování a obhájení seminářového projektu.
Písemná zkouška.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (24.01.2018)