Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (04.07.2013)
Předmět seznamuje studenty se základními mikrobiologickými problematikami. Je zde probíráno rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk, cytologické a morfologické vlastnosti bakterií, kvasinek, plísní a jejich taxonomie. Dále význam virů jejich rozdělení virů (bakteriální, rostlinné a živočišné), morfologie, životní cyklus.
Studenti jsou seznámeni se základními rysy metabolismu mikroorganismů a jejich technologickém významu. Dále je zde probírána dynamika růstu a množení mikrobiálních populací a vliv prostředí na růst a množení mikroorganismů. Jsou zde opakovány základy genetiky z hlediska mikroorganismů: základní rysy dědičnosti, přenos genetické informace a její realizace, mutace, rekombinace, mimochromosomální dědičnost.
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
This course is focused on basic microbiology problems. Students will learn about microbial classification based on physiology and genetic properties, basic cell structure, cytology and morphology of bacteria, yeasts and fungi. They will study viruses at the levels of their molecular biology and genetics and their interactions with the host organism. Our coverage will focus almost entirely on viruses that infect humans and cause serious diseases. Students gain a detailed understanding of microbial metabolism and its importance for biotechnology processes. Another topic of this course is kinetic of bacterial growth and effects of outer factors on growth and reproduction of microorganisms. The basic genetic principles from the microbiology point of view will be revised (structure and function of nucleic acids, transfer of genetic information and its expression, mutations, recombination and non chromosomal heritability).
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (14.11.2012)
Studenti budou umět:
morfologické a cytologické vlastnosti bakterií, kvasinek, plísní.
základní taxonomické rozdělení bakterií, kvasinek a plísní a jejich využití v potravinářském průmyslu
anabolické a katabolické matabolismy mikroorganismů
růst mikroorganismů a vliv vnějších podmínek
genetika mikroorganismů
význam mikroorganismů v životním prostředí
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
Students will be able to:
distinguish different types of microorganism (bacteria, yeast and fungi) based on morphology and cytology
understand the basic taxonomy of microbes and their industrial application
learn about anabolic and catabolic processes of microbial metabolism
follow a growth of microorganism and the effect of outer factors
achieve a better view of microbial genetics
recognize the importance of microorganism in the environment
Literatura -
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (15.01.2018)
Z: Šilhánková L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, 1995, 80-85605-71-6
D: Atlas R.M., Principles of Microbiology, Wm.C Brown Publischer, 1997, 0-8151-0889-3
Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms, 15 ed.,Pearson, Prentice Hall 2017 ISBN-13:978-0134261928
Poslední úprava: TAJ320 (26.09.2013)
R: Šilhánková L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, 1995, 80-85605-71-6
A: Atlas R.M., Principles of Microbiology, Wm.C Brown Publischer, 1997, 0-8151-0889-3
Studijní opory -
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
www.sciencedirect.com
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
www.sciencedirect.com
Sylabus -
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (04.07.2013)
1. Význam mikroorganismů v přírodě a průmyslu, rozdělení mikrobiologie, mikrobiologické názvosloví a taxonomie
2. Rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk: bakterie-morfologie, cytologie a funkce jednotlivých struktur
3. Rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk: bakterie-morfologie, cytologie a funkce jednotlivých struktur - pokračování
4. Kvasinky: morfologie, cytologie, vegetativní rozmnožování, pohlavní rozmnožování. Chemické složení buněčné hmoty kvasinek. Jednotlivé skupiny kvasinek důležité z potravinářského a biotechnologického hlediska a jejich zařazení do taxonomického systému
5. Plísně: morfologie a cytologie, vegetativní a pohlavní rozmnožování, chemické složení buněčné hmoty plísní.
6. Jednotlivé skupiny plísní důležité v potravinářského a biotechnologického hlediska a jejich zařazení do taxonomického systému
7. Viry. Význam virů, rozdělení virů (bakteriální, rostlinné a živočišné), morfologie, životní cyklus.
8. Základní rysy metabolismu mikroorganismů a jejich technologický význam
9. Katabolické a anabolické procesy chemoorganotrofních mikroorganismů.
10. Vliv prostředí na růst a množení mikroorganismů. Výživa: zdroje živin, přijímání živin mikrobiální buňkou.Teplota, pH, vodní aktivita.
12. Genetika mikroorganismů : základní rysy dědičnosti, přenos genetické informace a její realizace, mutace, rekombinace, mimochromosomální dědičnost
13. Zásady správné laboratorní a výrobní praxe v potravinářství (GLP, GMP). Hygienické aspekty potravinářských technologií. Zásady desinfekce: vliv antimikrobiálních látek
14. Životní prostředí a mikroorganismy. Současné možnosti využití mikroorganismů při tvorbě a ochraně životního prostředí
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
1. The significant role of microorganism in nature and industry, microbiology taxonomy and nomenclature.
2. How we divide microorganisms based on physiological characteristics, microbial cell structure, bacteria: morphology, cytology and role of cell structures - I.
3. How we divide microorganisms based on physiological characteristics, microbial cell structure, bacteria: morphology, cytology and role of cell structures - II.
4. Yeast: morphology, cytology, vegetative and sexual reproduction. The chemical composition of yeast cells. Yeast taxonomy and their important role in biotechnology and food industry.
5. Fungi: morphology, cytology, vegetative and sexual reproduction. The chemical composition of fungi cells.
6. Fungi taxonomy and their important role in biotechnology and food industry.
7. Viruses. Structure and classification of viruses (DNA x RNA, host - bacteria, plant, animal), morphology, life cycle.
8. Microbial metabolism and its importance for biotechnology.
9. Catabolic and anabolic pathways of chemoorganotrophic microorganism.
10. The effect of environment on microbial growth and reproduction. Nutrition: source and microbial cell reception of nutrient. Temperature, pH, water activity.
11. Growth and reproduction dynamics of microbial population: growth curve, growth rate, continuous cultivation principles, synchronized culture.
12. Microbial genetic: basic characteristic of heritability, transfer and expression of genetic information, mutation, recombination and non chromosomal heritability.
13. Principles of good laboratory and manufacture practice in food industry (GLP, GMP). Sanitation aspect of food technology. Disinfection - the effect of antimicrobial agents.
14. Microorganisms and environment. The use of microorganisms for protecting of environment. Bacterial taxonomy.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
biologie, biochemie I
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
biology, biochemistry I
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)
Biochemie I
Poslední úprava: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D. (10.08.2013)