|
|
|
||
Předmět přináší komplexní souhrn informací o problematice chemické bezpečnosti potravin s akcentem na nové, aktuální problémy. Pozornost je věnována rizikovým složkám potravin, které vznikají při jejich zpracování z běžných prekurzorů, potravinovým aditivům i kontaminantům různého původu, ať již z životního prostředí, chemizace zemědělství či materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. U jednotlivých "cizorodých" látek jsou diskutovány fyzikálně-chemické i toxikologické aspekty, pozornost je zaměřena i na možnosti ochrany konzumentů, resp. minimalizaci jejich dietární expozice těmito škodlivinami.
Poslední úprava: TAJ323 (18.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Posoudit chemickou bezpečnost potravin Navrhnout postupy jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování Navrhnot možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641 Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6 Poslední úprava: TAJ323 (18.11.2012)
|
|
||
1. Chemická bezpečnost potravin, vymezení pojmů, legislativní aspekty 2. Přehled významných skupin sloučenin spojovaných s chemickou bezpečností 3. „Nové“ rizikové skupiny chemických sloučenin, globální ochrana potravního řetězce 4. Přídatné látky (potravinová aditiva) - nejvýznamnější skupiny, E- kódy 5. Nanotechnologie a jejich využití jako aditiv při výrobě potravin 6. Látky upravující senzorickou jakost - vlastnosti, použití 7. Látky upravující trvanlivost - vlastnosti, použití 8. Přírodní toxické látky - nejvýznamnější skupiny, legislativní aspekty 9. Mykotoxiny a bakteriální toxiny 10. Látky vznikající při výrobě potravin - procesní kontaminanty 11. Charakterizace vlastností exogenních kontaminujících látek, průnik do potravních řetězců 12. Perzistentní organické polutanty 13. Moderní pesticidy a veterinární farmaka, bioprodukty 14. Toxické kovy, dusičnany, radionuklidy Poslední úprava: TAJ323 (18.11.2012)
|
|
||
http://www.efsa.europa.eu/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.who.int/en/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ Poslední úprava: TAJ323 (18.11.2012)
|
|
||
Chemie potravin Poslední úprava: TAJ323 (18.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 40 |
Ústní zkouška | 30 |