Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole
potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a
fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie.
Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro
studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a
perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
The course consists of basic preparation of food technologists in the application of process engineering in the management and control of the food production and biotechnology industries. It builds on previous general subjects Chemical Engineering and Physical Chemistry and extends them in areas that are characteristic of food production and biotechnology. The course provides information not only for the study of their own technology, but as for the packaging and storage of food and for the study of changes in nutritional value during processing of food products. Special emphasis is given to a promising new processes and trends that are introduced into the food technology.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
Studenti budou umět:
Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování.
Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob.
Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrhnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy.
Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách.
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
Students will be able to:
Manage and control food processes from the point of view of energy consumption, environmental impact, minimizing damage to materials, minimizing the effect on the nutritional value of the product during processing.
Find the right solution for greater appreciation of raw materials, ie the selection of separation and isolation processes for obtaining biologically and nutritionally valuable substances from raw materials and intermediate food products.
Be able to evaluate and select appropriate technological process or procedure for treatment or obtaining materials with desired biological effects, design and calculate the appropriate conditions for subsequent storage and distribution processes.
Basic knowledge and overview of modern and prospective processes in food and biotechnological productions.
Sdílení hmoty, extrakce, difúzní pochody, krystalizace, nukleace a srážení, distribuce částic, granulometrická analýza, sdílení tepla, neustálené sdílení tepla, záhřev, chlazení, odpařování, zmrazování, fluidní procesy, termofyzikální vlastnosti potravin a surovin, separace, membránové procesy, elektrodialýza, separace na ionexech a gelech, chromatografická separace, reologie, základní typy reologického chování, ideální reometrie, metody a měření reologických vlastností látky, reologické chování reálných látek, reologie nenewtonských medií, desintegrace pevných hmot, mletí, drcení, sedimentace, disperzní soustavy a odstřeďování, aplikace v potravinářském průmyslu.
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2018)
Trends in Food Engineering, Mass transfer, Nucleation, Precipitation, Crystallization in food technologies, Particles size distribution, Granulometric analysis, Photocatalytic processes in food technologies, Application of vapour diagramms, Separation processes, Membrane processes, Electrodialysis, Pervaporation, Adsorption, Chromatographic and ionex separation, Modeling - Simulation – Experiment, High pressure processes, Thermal processes, Unsteady-state heat transfer, Heating, Cooling, Vaporization, Physical properties of food, Rheological properties of foods - LAB presentation, Computer Image Analysis in Food technologies, presentation, Membrane separation: micro-, ultra and nano-filtration.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
v rozsahu magisterského studia oboru Technologie potravin
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
Master's degree in Food Technology
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (11.09.2019)
Nejsou
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (11.09.2019)
None
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
účast na přednáškách, seminářích a cvičeních
zvládnutí projektu v oblasti výpočtů a modelování
složení závěrečné zkoušky
Poslední úprava: Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc. (12.09.2018)
attendance on lectures, seminars and workshops
encompassment of project in frame of calculation and modelling