Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie.
Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Poslední úprava: Pour Vladimír (26.08.2024)
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie. Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin, optimalizaci energetických nároků procesů, bezodpadovou technologii a vyrovnanou bilanci vodních zdrojů. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií, výuka je v tomto směru doplněna o modelování a možnosti simulace těchto procesů.
Poslední úprava: Pour Vladimír (26.08.2024)
The course consists of basic preparation of food technologists in the application of process engineering in the management and control of the food production and biotechnology industries. It builds on previous general subjects Chemical Engineering and Physical Chemistry and extends them in areas that are characteristic of food production and biotechnology. The course provides information not only for the study of their own technology, but as for the packaging and storage of food and for the study of changes in nutritional value during processing of food products. Special emphasis is given to a promising new processes and trends that are introduced into the food technology.
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Literatura -
Z: Kadlec P. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava 2012. ISBN 978-80-7418-086-6
D: Palatý Z. a kol: Membránové procesy. VŠCHT, Praha 2012. ISBN 978-80-7080-808-5
Poslední úprava: Kubová Petra (18.09.2019)
R:Fellows P. J.: Food processing technology, CRC Press, 2002, Cambridge, England. ISBN 1 85573 533 4
A:Barbosa-Cánovas G. et al: Food Science and technology, Elsevier, 2009, Burlington, USA. ISBN 978-0-12-374124-0
A:Schaefer A.I. et al.: Nanofiltration - Principles and Applications, Elsevier, 2005, Oxford, UK. ISBN 1856174050
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Metody výuky
Výuka je prováděna formou přednášek (celkem 28 hodin) a cvičení (14 hodin).
Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních, předmět je zakončen písemnou zkoušku.
5. Heating, Cooling, Vaporization, Freeze and Hot-air drying
6. Physical properties of foods
7. Membrane processes, Electrodialysis
8. Ion exchange, Preparative chromatography, Adsorption
9. Rheology and texture, Basic model systems
10. Rheology measurement, Instrumental methods
11. Rheological behavior of foods, Non-Newtonian behavior
12. Desintegration processes, Milling
13. Sedimentation, Dispersion stabilization
14. Centrifugation, Application in food industry
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Studijní opory -
Odborné články z databází: SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Articles from scientific basis SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Výsledky učení -
Studenti budou umět:
Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace spotřeby vody, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování
Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj. výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob,
Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrhnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy
Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách, jejich modelování, simulace a optimalizace
Poslední úprava: Pour Vladimír (26.08.2024)
Students will be able to:
Manage and control food processes from the point of view of energy consumption, environmental impact, minimizing damage to materials, minimizing the effect on the nutritional value of the product during processing
Find the right solution for greater appreciation of raw materials, ie the selection of separation and isolation processes for obtaining biologically and nutritionally valuable substances from raw materials and intermediate food products
Be able to evaluate and select appropriate technological process or procedure for treatment or obtaining materials with desired biological effects, design and calculate the appropriate conditions for subsequent storage and distribution processes
Basic knowledge and overview of modern and prospective processes in food and biotechnological productions.