|
|
|
||
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole
potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a
fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie.
Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro
studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a
perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|
|
||
účast na přednáškách, seminářích a cvičeních
zvládnutí projektu v oblasti výpočtů a modelování
složení závěrečné zkoušky
Poslední úprava: Bubník Zdeněk (12.09.2018)
|
|
||
Z: P.J. Fellows: Food processing technology, CRC Press, Boca Raton, 2009.���� Z: P. Kadlec, K. Melzoch, M. Voldřich a kol.: Technologie potravin - Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava, 2012. D: G. Barbosa-Canovas: Global issues in food science and technology, Elsevier, London, 2009.���� D: A.I. Schaefer: Nanofiltration. Elsevier, Oxford, 2005.���� Poslední úprava: Kubová Petra (17.12.2018)
|
|
||
Přednášky, semináře, cvičení, výpočetní učebna pro řízení, modelování a simulaci procesů Poslední úprava: Bubník Zdeněk (12.09.2018)
|
|
||
Sdílení hmoty, extrakce, difúzní pochody, krystalizace, nukleace a srážení, distribuce částic, granulometrická analýza, sdílení tepla, neustálené sdílení tepla, záhřev, chlazení, odpařování, zmrazování, fluidní procesy, termofyzikální vlastnosti potravin a surovin, separace, membránové procesy, elektrodialýza, separace na ionexech a gelech, chromatografická separace, reologie, základní typy reologického chování, ideální reometrie, metody a měření reologických vlastností látky, reologické chování reálných látek, reologie nenewtonských medií, desintegrace pevných hmot, mletí, drcení, sedimentace, disperzní soustavy a odstřeďování, aplikace v potravinářském průmyslu. Poslední úprava: Kubová Petra (17.12.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování.
Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob.
Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrhnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy.
Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách. Poslední úprava: Bubník Zdeněk (12.09.2018)
|
|
||
v rozsahu magisterského studia oboru Technologie potravin Poslední úprava: Bubník Zdeněk (12.09.2018)
|
|
||
Nejsou Poslední úprava: Kubová Petra (11.09.2019)
|